Göteborgs-Posten

Trots ambitioner­na att sätta Göteborg på kartan styrs staden alltjämt enligt principen: ”allt är förbjudet tills det blir tillåtet”.

Vi är besatta av regler, licenser och tillstånds­prövningar i Sverige vilket hämmar våra städers potential.

- ADAM CWEJMAN

Det är fyra år sedan New York Times gjorde Göteborg på 36 timmar. Stadens beskrevs som en häftig smältdegel av krogar, konst, kläddesign­ers och indieband. En stad som saknade Stockholms glamour men som tog igen det med karaktär. Även brittiska Guardian kontraster­ade i ett reportage Göteborgs industrist­adscharm mot huvudstade­ns uppklädda snobbism.

Den romantiska bilden av Göteborg är just det – romantisk. En stad består nämligen inte, åtminstone inte enbart, utav trendiga ölhak, designbuti­ker och tatuerade barristor.

Turisters uppfattnin­gar av städer bygger i regel på ett smalt tvärsnitt av vissa stadsdelar och miljöer. Det som skapade bilden av 20-talets Wien, Berlins 00-tal eller Austins 10-tal var vaga uppfattnin­gar om en kreativ och livskrafti­g anda i utvalda områden, inte vardagen för merparten av de boende.

Trots att den idealisera­de bilden av vissa städer egentligen bara handlar om uppfattnin­gar så ska dessa inte underskatt­as. Städers varumärken och kulturella klimat kan stå sig i decennier, eller ännu längre i vissa fall. Det som börjar med en känsla av att något spännande händer kan lätt attrahera både människor och kapital.

Göteborg står hela tiden på randen till att uppfattas som en sådan stad. Men ändå inte riktigt.

ETT FUNDAMENT I den ikoniska staden är nästan alltid utelivet. Krogar, klubbar, pubar, caféer. Ställen dit människor går för att lämna sina hem. Lever inte utelivet så lever inte staden. Det är ett mycket enkelt samband. Och lever inte utelivet så kommer besökarens bild av Göteborg vara av en stad med några trevliga vyer och museer, men inte mycket mer. En stad har först potential att bli ikonisk när en besökare inte bara nöjer sig med en utekväll utan vill stanna livet ut.

Under ett fåtal månader lever Göteborgs uteliv upp. Efter ett halvår under ett grått lock av moln och vågrätt regn lämnar göteborgar­na sina hem. Uteserveri­ngarna fylls till bristnings­gränsen. Har vi tur får vi kanske trefyra tropiska nätter på det. Euforin går nästan att greppa. Men glädjen är kort. Mitt i all uppståndel­se kan det hända att en artig bartender säger åt krogbesöka­re på en uteserveri­ng, strax innan elva, att gå in med drycken. Varför? ”Kommunala regler”, blir oftast svaret.

Göteborg och dess uteliv kämpar inte bara mot en väderlek som sällan är medgörlig eller förutsägba­r. Kommunen med sin täta väv av regler och handläggar­e är inte sällan en ännu större motståndar­e än vädret.

Det är regelbördo­r och tillstånds­prövningar som många större etablissem­ang klarar galant. De har pengarna, kunskapen och erfarenhet­en som krävs för att navigera sig igenom det hela. Det är annorlunda med mindre aktörer som redan har det svårt med lönsamhete­n.

TROTS DE BERÖMVÄRDA kommunala ambitioner­na att ”sätta Göteborg på kartan” styrs staden alltjämt enligt principen: Att allt är förbjudet tills det blir tillåtet. Det är något med Sverige som gör att vi älskar våra glädjedöda­nde regler och system. Soliga dagar har vi inte i överflöd, däremot drunknar vi i licensplik­ter, standarder, normer, tillstånd och prövningar. Allt såklart med medborgare­ns bästa i åtanke.

En stor del av regelbörda­n är visserlige­n ett resultat av lagar stiftade i riksdagen. Men en stor del av regelbörda­n är kommunal, eller kan i varje fall omstöpas på lokal nivå.

Varför ska miljöförva­ltningen fakturera en krögare femtontuse­n kronor för en enkel kontroll av ljudnivån på en krogshow? Precis detta hände Park Lane förra veckan. Exemplet är en av många på de underliga pålagor som drabbar utelivet.

Göteborg lär inte förvandlas till en Mad Max-dystopi för att vi lättar på några av de regleringa­r som håller utelivet i schack. Någon brottsvåg lär heller inte följa i dess spår. Kanske riskerar vi att få ett mer levande uteliv. Kanske får några kreativa själar, som tidigare mött en vägg av detaljerad­e regler, impulsen att starta något nytt koncept. Göteborg har inte mycket att förlora.

Vi lever i en ganska oansenlig mellanstor stad bland många andra i världen. Därför har vi allt att vinna på en förändring av regelhyste­rin. Kanske behöver vi då inte vänta lika länge på att nästa hyllande reportage skrivs i Guardian.

 ??  ??
 ?? Bild: TOMAS OHLSSON ?? POPULÄRT. Att ställa upp en uteserveri­ng är inte det enklaste.
Bild: TOMAS OHLSSON POPULÄRT. Att ställa upp en uteserveri­ng är inte det enklaste.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden