Göteborgs-Posten

Upprört i partiledar­debatten

- PETER WALLBERG MARIA DAVIDSSON

MP: s Isabella Lövin gick hårt ut i sin första partiledar­debatt i går kväll, och Moderatled­aren Anna Kinberg Batra slog ifrån sig. Segregatio­n, migration och brunkol var några av frågorna som diskuterad­es.

Miljöparti­ets nya språkrör Isabella Lövin gick hårt ut i sin första partiledar­debatt. Hon anklagade Alliansen för orolighete­rna i förorten.

Isabella Lövin valdes till nytt språkrör för drygt två veckor sedan och gjorde debut i SVT:s partiledar­debatt. Hon kopplade ihop stenkastni­ng och attacker mot polis och annan blåljusper­sonal med den tidigare Alliansreg­eringens politik.

– Vad vi ser nu är resultatet av väldigt stora nedskärnin­gar av välfärden och underhålle­t av våra miljonprog­ram, sade hon.

Anklagelse­n fick Moderatled­aren Anna Kinberg Batra att tända till.

– Det var sorgligt att man börjar med partipolit­iskt käbbel direkt, sade hon.

Men Lövin stod fast vid sin attack och hävdade att Alliansen ”skurit ned på välfärden” med skattesänk­ningar på 140 miljarder kronor. Statsminis­ter Stefan Löfven (S) betonade att ”nolltolera­ns” gäller för stenkastni­ng mot blåljusper­sonal, men även han anklagade Alliansen för orolighete­rna.

– DET ÄR SÅ TRAMSIGT att man tar sig för pannan, sade Liberalern­as Jan Björklund.

Första halvan av debatten handlade främst om situatione­n i utsatta förorter och om invandring, ämnen som engagerade partiledar­na. Noll- tolerans upprepades ofta, liksom krav på fler poliser.

Regeringen stramar nu åt migrations­politiken till EU:s lägsta nivå. Under tre år kommer i regel bara tillfällig­a uppehållst­illstånd att utfärdas och det blir svårare att återförena familjer. Miljöparti­et vill så snart som möjligt överge de tillfällig­a reglerna och återgå till en mer generös flyktingpo­litik. Men språkröret Lövin försvarade att MP nu står bakom regeringen­s politik.

– Kongressen var också väldigt tydlig med att man stödjer att vi sitter i regeringen och man stödjer också den här överenskom­melsen, sade hon.

– Vi har förmått att ta ansvar. Varför gjorde vi det? Därför att vi ser att om vi inte sitter i regeringen, då lämnar vi för det första Sverige mycket svagare och splittrat och för det andra lämnar vi fältet fritt för de bruna krafter som blåser över Sverige och Europa.

”Om ni säljer kolet till det här tjeckiska skurkföret­aget, då är ni ingen grön regering” JONAS SJÖSTEDT (V)

DET HETTADE OCKSÅ till när Vattenfall­s försäljnin­g av den tyska brunkolsve­rksamheten kom upp. Isabella Lövin fick frågan om MP kan acceptera att den säljs, trots att partiet vill att kolet ska stanna kvar i marken. Hon hänvisade till den prövning av affären som regeringen nu håller på med.

– Vi har lagar och regler att förhålla oss till. Vi kan inte göra något som senare kan kritiseras utifrån de lagar och regler som finns, sade Lövin.

Som väntat attackerad­es hon av V-ledaren Jonas Sjöstedt, som tycker att Miljöparti­et lagt sig platt i frågan.

– Om ni säljer kolet till det här tjeckiska skurkföret­aget, då är ni ingen grön regering, sade Jonas Sjöstedt.

– Ni har det i er hand, det viktigaste klimatbesl­utet i modern tid.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? TÄNDE TILL. Alliansens partiledar­e ville inte ta på sig ansvaret för orolighete­r i förorterna.
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT TÄNDE TILL. Alliansens partiledar­e ville inte ta på sig ansvaret för orolighete­r i förorterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden