Göteborgs-Posten

Flyktingkr­isen blir allt värre

Tragediern­a på Medelhavet avlöser varandra. 13 000 flyktingar har räddats på en vecka, och minst 700 har dött eller saknas. Den verkliga siffran befaras dock vara högre.

- JAN HÖGLUND 031-62 42 29 jan.hoglund@gp.se

Cirka 700 människor befarats ha dött på Medelhavet den senaste veckan. Det gynnsamma vädret tros vara en orsak till att extra många flyr just nu.

Flyktingkr­isen fortsätter. 100 000tals människor väntar på en chans att ta sig till Europa med hjälp av människosm­ugglare. Men priset är högt, och många kommer aldrig fram.

Enligt den internatio­nella organisati­onen för migration, IOM, beräknas omkring 195 000 människor ha nått Italien, Grekland, Cypern och Spanien sjövägen sedan årsskiftet. Närmare 1 500 har dött eller saknas.

Siffrorna är dock osäkra och mörkertale­t stort. Ingen vet hur omfattande trafiken faktiskt är i ofta livsfarlig­a båtar och vilka katastrofe­r som går myndighete­r och medier förbi i tysthet.

Enligt FN:s flyktingor­gan UNHCR tros upp till 700 migranter ha drunknat i en serie båtolyckor utanför Libyens kust bara de senaste dagarna. Det hände söder om Italien. CARLOTTA SAMI, taleskvinn­a för UNHCR, uppger enligt BBC att nästan 100 migranter saknas efter att en båt kapsejsade i onsdags. Den slog runt när, av bilderna att döma, människorn­a trängde på mot ena sidan och gav båten slagsida när de upptäckte ett räddningsf­artyg.

Människor klängde sig desperat fast vid däcket eller hoppade i vattnet och började simma. 562 kunde räddas av den italienska marinen, medan fem döda påträffade­s.

Omkring 550 andra migranter är borta sedan en båt slog runt i torsdags morgon efter att ha lämnat hamnen i Sabratha i Libyen dagen innan. Överlevand­e säger att båten saknade motor och bogserades av ett annat smugglings­fartyg.

Vid en tredje olycka i fredags räddades 135 människor och fördes till Taranto och Pozzallo i Italien, 45 personer hittades döda medan ett okänt antal alltjämt saknas.

Den senaste veckans dödstal kan bli så högt som 900, tror UNHCR.

De italienska myndighete­rna uppgav i går, efter ännu en räddningsa­ktion, att minst 13 000 personer kommit till Europa via

Medelhavet den senaste veckan.

Anledninge­n till att så många, trots de stora riskerna, kommer från framför allt Libyen nu beror på att vädret är gynnsamt.

Det är också den huvudsakli­ga rutten sedan EU:s avtal med Turkiet började tillämpas. Syftet är att stoppa migranter och flyktingar från att komma över Egeiska havet från den turkiska kusten till de grekiska öarna med ökad övervaknin­g samt att skicka tillbaka människor utan asylskäl. STRÖMMEN AV människor har minskat högst avsevärt. Men i stället sitter nu 10 000-tals människor fast i Grekland i oviss väntan och under förhålland­en som har kritiserat­s. Och förra veckan kom nyheten att en domare på ön Lesbos har förklarat at en syrisk man ska få sin asylasökan prövad i Grekland eftersom Turkiet inte är ett säkert land för syrier.

Samtidigt är det ytterst tveksamt om avtalet med Turkiet håller. Den turkiska sidan kräver, förutom pengar, visumfrihe­t för sina medborgare redan i sommar. EU, å andra sidan, ställer som villkor att Turkiet lever upp till flyktingav­talet och reformerar bland annat sina terrorlaga­r. DETTA HAR DOCK den turkiske presidente­n Recep Tayyip Erdogan avvisat.

– Det är en bra sak om turkarna får visumfrihe­t till Europa. Men vi kan naturligtv­is inte ge efter för någon utpressnin­g, sa EU:s kommission­är Cecilia Malmström i Ekots lördagsint­ervju.

Relationer­na präglas av retorik och motsättnin­gar, snarare än samarbetsv­ilja, inför att frågan ska avgöras av EU:s stats- och regeringsc­hef nästa månad. De är i sin tur splittrade.

Vilka följder det får för hur flyktingkr­isen kan hanteras, återstår att se.

 ??  ?? UNDER HÅRD PRESS. En räddad kvinna får medicinsk hjälp ombord på det italienska örlogsfart­yget ”Vega” som i går anlände till hamnen i Reggio Calabria i södra Italien med ytterligar­e över 600 migranter och flyktingar.
UNDER HÅRD PRESS. En räddad kvinna får medicinsk hjälp ombord på det italienska örlogsfart­yget ”Vega” som i går anlände till hamnen i Reggio Calabria i södra Italien med ytterligar­e över 600 migranter och flyktingar.
 ?? Bild: GIOVANNI ISOLINO ??
Bild: GIOVANNI ISOLINO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden