Göteborgs-Posten

En komplex bildvärld

För Kent Lindfors är orden lika viktiga som bilderna. Han antecknar ständigt. I en ny utställnin­g på Konstmusee­t kompletter­as hans mångskikta­de bilder av nio korta texter.

-

Kultur: För Kent Lindfors är orden lika viktiga som bilderna. Nu kan han ses på Konstmusee­t.

VINDROS, CENTRIFUG.

På långt håll ger Kent Lindfors bilder ett intryck av att vara abstrakta, i själva verket är de uppbyggda av högst konkreta och självbiogr­afiska detaljer. Den stora målningen Flykten (Främmande stad) har fått sin titel från historien om helgonet Juan de la Cruz som flydde från klostret i Toledo genom att knyta ihop filtar och fira ned sig från ett fönster. I mitten av målningen skymtar klostret omgivet av en labyrint av hus och murar, här flyter också en flod, floden Tajo eller är det kanske Göta älv? Och där ligger visst ett fartyg i hamnen.

– En komplex bildvärld. Här finns mycket att upptäcka, gå vilse i och beundra, säger Kristoffer Arvidsson som skrivit texterna i katalogen.

Kent Lindfors pekar på små skrotbitar i förgrunden, föremål han samlat på sig i hamnen.

– De är en sorts ställföret­rädare för den realism som jag har lämnat, men skrotbitar­na gör motstånd, de går inte att deformera, då skulle jag ljuga. SOM UNG BODDE Kent Lindfors en tid i den lilla staden Guadalupe i Extremadur­a i Spanien, det ”mörka Spanien” som han säger, inte det soliga Semestersp­anien. I Guadalupe finns målningar av 1600-talskonstn­ären Francisco de Zurbarán som han beundrar. Det här var på 60-talet, Lindfors hade just gått ut Konsthögsk­olan och sökte sig fram. På utställnin­gen finns några målningar från den tiden, mörka små bilder som skiljer sig från de övriga som överlag är ljusare och större.

– Det tog många år innan jag kunde kombinera Spanien med Göteborg, men så småningom började de flyta ihop, säger han

På 70-talet försörjde han sig på att jobba i hamnen, satt och tecknade på rasterna och såg likheter mellan hamnskjul och romanska kyrkor. Det var med realistisk­a bilder från hamnen som han debuterade. Tyngd och mått var viktigt, han ville ”bromsa abstraktio­nen”. Snart började han bryta upp den realistisk­a formen. Han slutade jobba i hamnen, men lämnade inte motiven därifrån.

– Collage blev ett annat sätt att

 ??  ?? Stora målningar i Konstmusee­ts luftiga vita utställnin­gsrum, det blev som en ishall, tyckte Kent kan se ut som ett flimmer på väggen men det finns en logik för mig.”
Stora målningar i Konstmusee­ts luftiga vita utställnin­gsrum, det blev som en ishall, tyckte Kent kan se ut som ett flimmer på väggen men det finns en logik för mig.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden