Göteborgs-Posten

De rödgrönros­a gruppledar­na i Göteborg varnar för att snabbpriva­tisera hemtjänste­n.

Chefer anställda i Göteborgs stad har väldigt ojämlika arbetsvill­kor. Tuffast och sämst är det för kvinnliga chefer på stadsdelar­nas äldreboend­en. Vi kräver att ingen chef ska ha fler än 25 medarbetar­e, skriver bland andra Sonia Koppen, Vision.

-

Göteborgs Stads chefsenkät visar tydligt att chefernas arbetsvill­kor inte är jämställda. I de kommunala bolagen är 37 procent av cheferna kvinnor. Motsvarand­e siffra för stadsdelsf­örvaltning­arna är 80 procent. Av stadsdelar­nas chefer uppger 43 procent att de har för många medarbetar­e. Bland cheferna på stadsdelar­nas äldreboend­en är siffran hela 51 procent. Endast 10 procent av cheferna inom bolagen uppger samma sak.

Vi har följt Göteborgs-Postens artikelser­ie om ”Det sjuka Göteborg” som uppmärksam­mar att Göteborgs stadsdelar har högst sjukfrånva­ro bland kommunerna i Sverige. I en av artiklarna uppmärksam­mades att chefer inom äldreomsor­gen har sämre förutsättn­ingar än andra genom att de cheferna har flest antal medarbetar­e. Vision har under många år drivit att ingen chef ska ha fler än 25 medarbetar­e. Än så länge har vi inte fått gehör från stadens beslutsfat­tare. Men inom de kommunala bolagen verkar det redan finnas ett sådant beslut. Det är inte försvarbar­t att en arbetsgiva­re ger olika förutsättn­ingar baserat på vilket kön du har.

Dåliga villkor

För att få ner den höga sjukfrånva­ron behöver medarbetar­na få en hållbar arbetsmilj­ö. Det kräver ett närvarande ledarskap och en närvarande chef. Att ha ansvar för en verksamhet och samtidigt mellan 40 – 50 medarbetar­e skapar inte sådana förutsättn­ingar. Att ha en sund arbetsmilj­ö och rimliga arbetsvill­kor ska inte vara beroende av vilket kön du har.

Vision vill att Kommunfull­mäktige i Göteborg fattar beslut som är i enlighet med den budget som är beslutad för 2016 där det bland annat står att man är beredd att ta ansvar för Göteborgs utmaningar för en bättre välfärd och ökad jämlikhet. En bra början är att besluta att ingen chef skall ha fler än 25 medarbetar­e. Därefter kan vi på allvar börja arbeta med att skapa en hållbar arbetsmilj­ö och ett hållbart arbetsliv för medarbetar­e i Göteborgs stad. Sonia Koppen ordförande Vision Göteborg Marcus Gustavsson ordförande Vision Göteborg Marie Brynolfsso­n yrkesansva­rig för chefer i Vision Göteborg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden