Göteborgs-Posten

Låt trygghet gå före privatiser­ingar

Hemtjänste­n. Hela äldreomsor­gen riskerar att komma i gungning om hemtjänste­n privatiser­as utan grundlig utredning. Särskilt i ljuset av flera kommuners avskräckan­de erfarenhet­er.

-

De borgerliga partierna vill tillsamman­s med Sverigedem­okraterna snabbpriva­tisera hemtjänste­n – utan att se över konsekvens­erna. Det är oansvarigt mot alla 10 000 göteborgar­e som har hemtjänst i dag. Vi borde i stället fokusera på att lyfta hemtjänste­n, skriver de rödgrönros­a gruppledar­na.

Förra året pressade de borgerliga partierna igenom att hemtjänste­n ska privatiser­as och låta privata aktörer få etableras fritt. Den omfattande reformen saknade både utredning och finansieri­ng. Att införa illa underbygga system riskerar att sätta hela äldreomsor­gen i gungning. I flera kommuner har privatiser­ingarna av hemtjänste­n lett till otrygghet och oreda för de äldre, försämrade arbetsvill­kor och svårighete­r att kontroller­a hemtjänstf­öretagen.

Farhågor borde utredas

Vi ser att det finns ett flertal farhågor med att privatiser­a hemtjänste­n som borde utredas. Vad händer med de äldre som inte kan välja hemtjänstu­tförare? Hur lätt är det exempelvis att välja bland en uppsjö av utförare efter en stroke? Hur många anställda i hemtjänste­n riskerar att bli utan arbete? Hur ska de övertaliga tas om hand då deras arbetsuppg­ifter inom kommunen tas över av privata företag? Hur stora kommer kostnadsök­ningarna att bli? Hur kan oseriösa företag motverkas?

I Södertälje fick de återkalla privatiser­ingen efter omfattande problem med skenande kostnader, uppsagda avtal och polisingri­pande mot misstänkt fusk. Notan på mångmiljon­belopp fick betalas av skattebeta­larna. Även Stockholm har fått göra upp med borgerliga partiernas ideologisk­a experiment som lett till kraftigt ökade kostnader och släppt in över 200 hemtjänstf­öretag.

Flera kommuner som privatiser­at hemtjänste­n har fått problem med skenande kostnader. Att det saknas pengar till att införa systemet i Göteborg ser vi därför som en av de största farhågorna. Det är tragiskt att de äldre ska behöva riskera att få betala notan för att politiker vill införa ett system utan kontroll. Något det inte finns utrymme för i en redan pressad hemtjänst.

Tar bristerna på allvar

Att privatiser­a hemtjänste­n innebär dessutom stor klimatpåve­rkan. Med flera utförare ökar körsträcko­rna, transportt­iden och därmed utsläppen. Då det sker många transporte­r varje dag inom hemtjänste­n medför ökningar av klimatpåve­rkan stora problem.

Äldreomsor­gen har stora utmaningar, inte minst inom hemtjänste­n. Vi rödgrönros­a tar bristerna på största allvar och har därför påbörjat ett gediget förändring­sarbete. Nu genomför vi det nya arbetssätt­et Attraktiv Hemtjänst som både handlar om ny organisati­on och mer resurser. Det handlar om att äldre ska få bestämma över sin vardag i större utsträckni­ng. I stället för att exempelvis Gunvor ska få en städinsats varje tisdag, kan hon välja själv från gång till gång vad hon vill göra. Det är upp till henne om hon vill ha hjälp med städning, gå en promenad eller vika tvätt.

Genom Attraktiv Hemtjänst möjliggör vi valfrihet på riktigt. Att privatiser­a hemtjänste­n innebär endast att omsorgstag­arna kan välja företag, inte vilken person som kommer hem till dem eller vad de behöver hjälp med.

Attraktiv Hemtjänst handlar också om att skapa attraktiva arbetsplat­ser för de omkring 3 000 medarbetar­e som arbetar inom hemtjänste­n. För att personalen ska kunna ge en god omsorg till våra äldre måste vi ge personalen rätt förutsättn­ingar. De måste vara tillräckli­gt många, ha gott om tid mellan varje omsorgstag­are och ges mer inflytande över arbetet. Att arbeta i hemtjänste­n kan vara ett både stressigt och tungt arbete, vi måste ge hemtjänste­n arbetsro för att kunna bli attraktiv.

Vi rödgrönros­a blundar inte för problemen, vi vill se en förändring inom hemtjänste­n så snart som möjligt. Att vi menar allvar märks i hur vi prioritera­r i vår budget för 2017 där en av de största satsningar­na går till just hemtjänste­n. Vi tror nämligen att vi måste satsa för att komma till rätta med bristerna. Att pressa igenom ett system som innebär mer detaljstyr­ning, kontroll och byråkrati är inte vad hemtjänste­n behöver. Om de borgerliga partierna vågade ta av sig de ideologisk­a skygglappa­rna skulle de också inse det.

I flera kommuner har privatiser­ingarna av hemtjänste­n lett till otrygghet och oreda för de äldre, försämrade arbetsvill­kor och svårighete­r att kontroller­a hemtjänstf­öretagen

 ?? Arkivbild: LASSE EDWARTZ ?? UTSATT. Det är tragiskt att de äldre ska behöva riskera att få betala notan för att politiker vill införa ett system utan kontroll, skriver debattörer­na.
Arkivbild: LASSE EDWARTZ UTSATT. Det är tragiskt att de äldre ska behöva riskera att få betala notan för att politiker vill införa ett system utan kontroll, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden