Göteborgs-Posten

Lite mer respekt, tack

- Karl från Linné

Alla som har ägt eller haft tillgång till bil förstår friheten att kunna transporte­ra sig korta eller längre sträckor, alternativ­t sträckor där kollektivt­rafiken brister.

Med dagens moderna bilar är heller inte avgaser det stora problemet, utan snarare det utrymme på vägar, och den ökning av buller som privatbili­smen medför.

Alla som transporte­rar sig i bil är faktiskt på väg någonstans, och därmed på en plats där man själv inte bor. Däremot där någon annan bor, och av den anledninge­n bör också respekten för andra vara större.

På flera platser i Göteborg, utmed Gårdaleden, Dag Hammarskjö­lsleden eller Oscarslede­n bor människor mindre än 100 meter från 10 000-tals fordonsrör­elser per dygn. Och ökat buller är direkt kopplat till hastighet. Så länge Göteborgs stad inte sätter upp fartkamero­r utmed kringleder­na kommer inte skyltad hastighet respektera­s, med ökat buller som följd.

Ökad hastighet är också anledninge­n till trafikstre­ss, trafikolyc­kor och därmed bilköer.

Nu finns det säkert de som anser det är polisens sak att övervaka hastighets­bestämmels­er, men det är knappast polisen som tvingar enskilda bilister köra i 90-100 km/h på 70 väg.

Ett inlägg bör vara högst 1 200 nedslag med mellanslag, gärna kortare. Vi förbehålle­r oss rätten att redigera texten samt sätta rubrik.

Du måste bifoga namn, adress och telefonnum­mer dagtid.

Det går bra att använda signatur, men vi ger förtur åt insändare underteckn­ade med namn. Inlägg som innehåller angrepp på namngiven person måste underteckn­as med namn. Insända manus returneras inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden