Göteborgs-Posten

Personalen: ”Vi

-

KOMMER LAGOM TILL SEMESTERN. FÖRLOSSNIN­GSVÅRD Stressade barnmorsko­r som inte hinner ta rast eller äta, samtidigt som de jobbar extrapass och dubbelpass. Så beskriver barnmorska­n Malin Bergander vardagen på förlossnin­gen i sommar. Malin Bergander är barnmorska på normalförl­ossningen på Östra sjukhuset och förtroende­vald i Vårdförbun­det. Hon är inne på sitt sjuttonde år i yrket.

– Vi fixar vårt uppdrag, det har vi gjort alla tidigare somrar. Men personalen tar stryk. Vi jobbar jättemycke­t övertid, dubbelpass och extrapass för att det ska fungera.

Hon delar verksamhet­schef Lotta Wasséns bild av att verksamhet­en hålls flytande mycket tack vare personalen­s lojalitet.

– Många är väldigt ansvarsful­la. Det är det jag är rädd för, att folk känner ett ansvar och jobbar så mycket att de går in i väggen. Och vi vet vem det drabbar om vi inte finns där: det är kvinnorna, deras partners och barnen.

Hon berättar att det under det senaste året har pågått en flykt från och friskt barn har en normal vårdtid på upp till 48 timmar. Man har möjlighet att gå efter 6 timmar, och det finns uppföljnin­g på alla som går inom 72 timmar. Får man eget rum på BB?

Östra: Ja, men om det skulle vara helt överfullt kan

”Man tar ett djupt andetag och försöker vara i stunden. Ingen som kommer till förlossnin­gen i sommar ska behöva vara orolig.”

förlossnin­gsvården på Sahlgrensk­a både bland nyare och erfarna barnmorsko­r. Av olika skäl väljer kollegorna att gå till andra verksamhet­er. – DET HANDLAR till stor del om arbetstide­r. Ska du jobba heltid och natt måste du jobba mellan 15 och 16 nätter på en månad och det är det ingen som fixar. Förut har man kunnat välja att jobba dag eller natt, men nu måste alla göra ett visst antal nätter. Det gör att många söker sig till öppenvårde­n i stället där arbetstide­rna är bättre. Det blir en ond spiral där arbetsmilj­ön gör att personalen flyr.

Vårdförbun­det och Sveriges kom- man få dela under en period.

Mölndal: Ja, men om det skulle vara helt överfullt kan man få dela under en period. Varberg: Ja Näl: Har 28 vårdplatse­r och av dessa är 19 enkelrum.

Säs: Ja MALIN BERGANDER barnmorska på Östra sjukhuset Får partnern följa med och stanna på BB? Östra: Ja Mölndal: Ja Varberg: Ja Näl: På alla enkelrum finns övernattni­ngsmöjligh­et för partnern.

Säs: Ja

 ??  ?? Juli är den månad då det föds flest barn
Juli är den månad då det föds flest barn

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden