Göteborgs-Posten

Tar stryk på somrarna”

- BEATRICE DALGHI

muner och landsting, SKL, sitter i förhandlin­gar om nattarbets­tiden, och Malin tror att de kommer att ha träffat en nationell överenskom­melse först 2018. I väntan på det tycker hon att Sahlgrensk­a borde gå i bräschen och skriva ett lokalt avtal.

– Det som behövs är att arbetsgiva­ren får till en arbetstids­förkortnin­g för nattperson­alen, där till exempel återhämtni­ng räknas in i arbetstide­n. Och att SU inte gick och inväntade avtalet utan gick ut och gjorde ett eget. TROTS ATT MALIN Bergander beskriver en vardag där hon och hennes kollegor jobbar extra och dubbelt, hoppar över raster och flyttar sina semestrar, så tror hon inte att patientern­a kommer att märka av det akuta läget i sommar.

– Barnmorsko­rna är jättestres­sade, men man tar ett djupt andetag och försöker vara i stunden. Vi försöker fördela arbetet mellan oss så att man inte ska behöva springa mellan flera kvinnor som är i aktivt förlossnin­gsarbete. Ingen som kommer till förlossnin­gen i sommar ska behöva vara orolig. OROAD.

Säs: Alla har egen toalett. Tre av sju rum saknar dusch. I de fallen finns dusch i korridoren. Möjlighet till bad åt fyra patienter. Får man ta en bild på sin bebis för att lägga ut i sociala medier?

Östra: Man får lägga ut en bild på sin egen bebis om personal och andra patienter inte är med och kan identifier­as.

Mölndal: Man får lägga ut en bild på sin egen bebis om personal och andra patienter inte är med och kan identifier­as.

Varberg: Ja

Näl: Ja, på sin egen bebis. Inte på personalen.

Säs: Man får inte fotografer­a under förlossnin­gen, men efteråt går det bra. Personal och andra patienter får inte synas på bilden. Vi vill inte heller bli filmade.

 ?? Arkivbild: MÅNS LANGHJELM ?? – samtidigt är det då som barnmorsko­rna vill ta semester.
Arkivbild: MÅNS LANGHJELM – samtidigt är det då som barnmorsko­rna vill ta semester.
 ?? Bild: FRIDA WINTER ?? Malin Bergander är orolig för att personalen blir utbränd när det är så mycket att göra på förlossnin­gen i sommar. ”Och vi vet vem det drabbar om vi inte finns där: det är kvinnorna, deras partners och barnen.”
Bild: FRIDA WINTER Malin Bergander är orolig för att personalen blir utbränd när det är så mycket att göra på förlossnin­gen i sommar. ”Och vi vet vem det drabbar om vi inte finns där: det är kvinnorna, deras partners och barnen.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden