Göteborgs-Posten

Nya flyktingla­gen en ”panikåtgär­d”

- GUNILLA GRAHN-HINNFORS

ALMEDALEN När regeringen­s nya flyktingpo­litik debatteras är alla snabbt väldligt osams.

Den 20 juli träder en ny lag om flyktingmo­ttagande i kraft. I ett slag gör den att Sverige lägger sig på EU:s miniminivå. Det är sagt att lagen är tillfällig och ska upphöra att gälla efter 2019. .

Under ett seminarium i Almedalen menar Joakim Ruist, migrations­forskare på Göteborgs universite­t att den nya lagen är ett exempel på en panikåtgär­d från politikern­a. Han vill i grunden förändra flyktingmo­ttagandet genom att avskaffa asylrätten och i stället utöka antalet kvotflykti­ngar. LISA PELLING PÅ vänstertan­kesmedjan Arena menar att det är helt fel väg att gå.

– Det är en naiv argumentat­ion och fullständi­gt livsfarlig.

Hon menar att en slopad asylrätt skulle få förödande konsekvens­er för de många som i dag söker asyl i närområden till krigszoner. Lisa Pelling är också starkt kritisk till den nya lagstiftni­ngen som tar bort möjlighete­n till familjeåte­rförening, ÄVEN ALICE TEODORESCU, ledarredak­tör på GP, tycker att familjer kommer i kläm med den nya lagen, men liksom Joakim Ruist vill hon se ett kvotsystem istället för dagens asylmottag­ande.

– Ett kvotsystem skulle hjälpa dem som har störst behov. Dagens system gynnar de mest resursstar­ka. Jag kan inte förstå varför vänstern vill att starka män kommer till Europa medan kvinnor och barn blir kvar i flyktinglä­gren.

Alice Teodorescu är den enda av de fyra debattörer­na som tror att den tillfällig­a lagen kommer att permanenta­s även efter 2019.

– Jag ser inga tecken på att en större förändring av flyktingmo­ttagandet är på gång och då kommer vi att behöva den.

Anders Danielsson, generaldir­ektör för Migrations­verket, säger att verket hade stark kritik mot lagen men att uppdraget nu har förändrats och att han följer det som politikern­a beslutat.

– Vi ska värna asylrätten, den är inte rubbad även om villkoren runt omkring har förändrats. LISA PELLING TROR att lagen kommer att bli en valfråga 2018 och tycker att det är bra.

– Jag tror att vi kommer att få se en stark folklig mobiliseri­ng mot denna lag. I Almedalen kommer det att presentera­s rapporter om hur byråkratis­kt och krångligt det blev och hur människor plågades.

Joakim Ruist insisterar på att det enda schyssta sättet är att slopa asylrätten.

– På pappret har vi sagt att alla får komma. Men vi tänker inte leverera. Europa ägnar all sin kraft åt att bygga murar istället för att skapa ett bättre system.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden