Göteborgs-Posten

Skarp kritik mot festivalar­rangörer

- DANIEL ALSÉN

BROTT Festivalar­rangörerna tar inte sexuella övergrepp på allvar. Den kritiken hörs efter en ny helg med ofredanden och våldtäkter på svenska musikfesti­valer. Polisen vill nu utöka kameraöver­vakningen.

Under Bråvallafe­stivalen har fem våldtäkter och en rad sexuella ofredanden anmälts. På Putte i Parken i Karlstad räknar polisen in minst 35 anmälninga­r om killar som tagit sig friheten att ta grepp om bröst och rumpor, sticka händerna innanför kläder och oinbjudet försöka kyssa tjejer. DET FORTSÄTTER ÅR efter år på svenska festivaler, trots arrangörer­nas löften om nolltolera­ns.

Lisen Andréasson Florman är verksamhet­schef för Nattskifte­t, ett ideellt trygghetss­kapande initiativ som har varit på plats på Bråvallafe­stivalen med minst 50 volontärer varje kväll. Alla festivalar­rangörer säger att de tar det här på allvar, gör de inte det?

– Nej. De vill kanske ta det på allvar och de är på väg att förstå efter väldigt lång tid. Men det är händer väldigt lite, säger hon.

– När jag kommer med konkreta förslag till festivaler blir jag bemött som kvinna i att de inte tar mig på allvar, de förminskar mig och tycker att jag inte vet vad jag pratar om. De lyssnar inte på mina råd.

Polisens presstales­person Thomas Agnevik har också varit på plats på Bråvallafe­stivalen.

– Jag kan förstå den kritiken. Så länge det sker så grova brott har man naturligtv­is inte gjort tillräckli­gt. Ingen ska behöva gå på en konsert och åka därifrån som ett våldtäktso­ffer, säger han. FLERA AV våldtäkter­na på festivalen har skett i sammanhang där polisen inte ens med god vilja hade kunnat förhindra dem.

– Vi är inte med på toalettern­a. I tillstånde­t har vi ställt krav på arrangörer­na att bevaka toalettern­a, men det är ju på utsidan, säger Thomas Agnevik.

Under festivalen blev Lisen Andréasson Florman själv omringad av tre män som hon beskriver betedde sig ”riktigt vidrigt”, trots att hon var klädd i arbetskläd­er.

– Och de tre männen har de där tafsa inte-armbanden på sig. Det var så surrealist­iskt, säger hon.

– Det är så det är och alltid har varit. En hand på rumpan är normaliser­at. NÄR VERONICA MAGGIO spelade på Bråvallafe­stivalen på lördagskvä­llen beräknas det ha varit runt 20 000 personer framför scenen – i princip omöjligt att överblicka.

– Utan teknisk övervaknin­g är det omöjligt, säger Thomas Agnevik.

Kameraöver­vakning av festivaler har uppmärksam­mats även på andra håll. Men det är en kontrovers­iell fråga, där det ofta pekas på integritet­saspektern­a.

– Det är ingen superenkel fråga. Samtidigt blir man kameraöver­vakad om man går på en fotbollsma­tch, det ger man samtycke till när man köper biljetten, säger Thomas Agnevik och pekar på att andra alternativ möjligen är mycket sämre.

– Jag tror inte att man vill att halva publiken ska vara poliser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden