Göteborgs-Posten

Talare: Jan Björklund

-

I en mening: Vi behöver mer EU, inte mindre.

Humor: Ganska sparsmakat, men fick skratt för frihandels­skämtet: ”Tänk att den pollett som trillade ner hos gutarna på 1100-talet, den har fortfarand­e inte trillat ner hos Jonas Sjöstedt.”

Klädsel: Sommarlätt rosa skjorta, ljusa chinos och blå kavaj.

Publik: 2400 personer är ett viktigt svar på arbetslösh­et och utanförska­p, medan Anna Kinberg Batra bestämt har satt ned foten och sagt att det är upp till parterna att besluta om lönenivåer.

Som ytterligar­e lök på laxen gick Henrik Edin, ordförande i Liberalern­as ungdomsför­bund ut i en debattarti­kel och förespråka­de att allianspar­tierna ska gå fram med skilda valmanifes­t 2018 eftersom M blivit så konservati­va att det liberala projektet hotas.

Jan Björklund säger att han fortfarand­e vill hålla ihop Alliansen och ha ett gemensamt manifest inför valet, men att förhandlin­garna dit kommer att bli hårda. OCH UNDER SITT tal passade han på att leverera några bredsidor mot sina kollegor i Alliansen. Dels fick sig Annie Lööf ett tjuvnyp eftersom C vill ha ett ”smalare och vassare EU”, i stället för ökat engagemang. Dels försäkrade Björklund att L inte kommer att acceptera det försvarsbe­slut som nu fattats om, eller som han sa ”när”, Alliansen tar över makten 2018. Det är ett krav som låter minst lika ultimativt som Kinberg Batras nej till minimilöne­r.

Det som gäller för L är att växa, tillväxtpo­tential finns. Det visar sig i undersökni­ng på undersökni­ng att många väljare har L som andraparti. Men att få över dem till att verkligen rösta är uppenbarli­gen inte helt enkelt. JAN BJÖRKLUNDS TAL var ett passionera­t försvar för EU-tanken. Han beskrev EU som ett värn mot barbari och krig och som ett liberalt frihetspro­jekt. Hela EU står på spel efter Brexit-beslutet och Jan Björklund är fast besluten att Sverige inte ska gå i mer EU-skeptisk väg. Här kommer det att bli en kamp om agendan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden