Göteborgs-Posten

Gott om vinnare på fallande börs

- MATS RÖRBECKER

BÖRS Ett skakigt första halvår på Stockholms­börsen fick en dramatisk avslutning. Totalt sett har börsen tappat rejält sedan årsskiftet, men det finns gott om aktier som har gått mot strömmen.

Kurvan som beskriver utveckling­en för Stockholms­börsens OMXS-index hittills under 2016 ser ut som en riktigt häftig bergochdal­bana. BÖRSÅRET INLEDDES MED ett brant fall, utlöst av oro för en inbromsnin­g i Kina. Sedan följde en kort period av återhämtni­ng, innan oväntat svaga rapporter från bland annat Ericsson och Nordea och förnyad global tillväxtor­o ledde till ytterligar­e nedgångar.

Efter en lite lugnare vår grep oron för ett brittiskt EU-utträde tag om aktieplace­rarna under försommare­n. När farhågorna så besannades uppstod ett massivt säljtryck, som i måndags fick Stockholms­börsen att rasa med närmare åtta procent. NÄR DAMMET NU har lagt sig kan man konstatera att börsutveck­lingen hittills i år inte bara har varit turbulent, den har också varit riktigt svag. Sedan årsskiftet har OMXS-index sjunkit med cirka sex procent.

På storbolags­listan hör småspararf­avoriten Fingerprin­t Cards till de största förlorarna. Aktien har tappat 29 procent hittills i år. De som varit med på de senaste årens börsresa för teknikbola­get lär dock inte klaga – sedan förra sommaren har kursen mer än fördubblat­s. FÖR FOLKAKTIEN Ericssons ägare blev både bokslutsra­pporten i januari och rapporten för första kvartalet i april en kalldusch. Kursen rasade och inför halvårsrap­porten har telekomjät­ten, räknat sedan nyår, förlorat 21 procent av sitt värde.

Andra storbolag som backat kraftigt är Nordea, som pressats av både Panamaskan­dalen och oro för kapitalbri­st, SEB och Hennes & Mauritz.

Även på en trendmässi­gt fallande börs brukar det dock finnas gott om vinnare och så är det även i år.

Den starkaste utveckling­en på storbolags­listan uppvisar läkemedels­bolaget Meda, som är på väg att sväljas av amerikansk­a Mylan i en av de största företagsaf­färerna hittills i Sverige. Jättebudet på Meda har lyft aktien med 42 procent. ANDRA VINNARE ÄR flaggskepp­en i Lundinsfär­en, Lundin Petroleum och Lundin Mining, som med stöd av återhämtni­ngen på råvarumark­naden har gått upp med 27 respektive 25 procent.

Inför resten av börsåret finns inte mycket som tyder på en lugnare utveckling framöver. Tvärtom har bedömare varnat för fortsatt turbulens, i spåren av brexit-beskedet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden