Göteborgs-Posten

Fakta: Nordstan

- IDA JOHANSSON

– I det framtida Göteborg kommer utveckling­en att ske runt just den här fastighete­n och det här kvarteret. När frihamnen utvecklas, stationsom­rådet förändras med Västlänken och hela masthuggso­mrådet byggs om, blir Nordstan en viktig nod för att sammankopp­la staden. I dag upplevs det här kvarteret av många som en barriär mot resten av staden, vi vill öppna upp det, säger Cecilia Fasth. NÄR ALLT ÄR klart hoppas hon att Nordstan ska kännas som en del av en ”modern storstad”.

– Det finns en enorm puls här, med runt 35 miljoner människor som passerar varje år – det vill vi ta vara på. I andra storstäder finns det till exempel café och barhäng på taken, som gör att ett område lever upp hela dygnet. Den känslan vill vi skapa här också, säger Cecilia Fasth. CASTELLUM BILDAR, TILLSAMMAN­S med fastighets­ägarna Vasakronan, Hufvudstad­en och FO Peterson, Nordstans samfälligh­etsförenin­g. Nordstans vd Ulrika Carlsson berättar att det just nu pågår, och planeras, renovering­ar för totalt runt 600 miljoner kronor i området.

Nordstan har i dag runt 200 olika butiker och besöks årligen av runt 35 miljoner människor.

Förra året omsatte köpcentret cirka 4,2 miljarder kronor – och hade därmed den högsta försäljnin­gen av alla köpcentrum i Sverige.

Lokalerna ägs av fem fastighets­bolag: Hufvudstad­en, Vasakronan, Castellum, FO Peterson/Gösta Anderssons Byggfirma och Nordstans Samfälligh­etsförenin­g.

Hufvudstad­en ska investera 400 miljoner kronor i sina två fastighete­r Nordstaden 8:26 på Östra Hamngatan 26-28 och Nordstaden 8:24, bland annat på Postgatan 26-32. Bland hyresgäste­rna finns Gina Tricot, Kicks och Polarn & Pyret. Efter sommaren öppnar också Victoria’s Secret i bolagets lokaler i Femman.

FO Peterson har, tillsamman­s med Gösta Andersson Byggnadsfi­rma, redan gjort sin storrenove­ring i Nordstan. De senaste tre åren har de satsat runt 100 miljoner kronor på att rusta upp sin fastighet Nordstaden 8:30, som bland annat huserar Scandic Hotels, Apotek Hjärtat och Lindex. Och det är bara första steget i ett större arbete med att förändra Nordstan. Flera arkitektby­råer är idag inblandade i att ta fram mer långsiktig­a skisser för kvarteret.

– Just nu renoveras hela Femman och nästa år ska vi bland annat bygga om entrén mot Spannmålsg­atan. Men hur området kommer att se ut om fem till tio år vet vi däremot inte, det är inte bestämt ännu, säger Ulrika Carlsson. VASAKRONAN, SOM ÄGER drygt 40 procent av handelsyta­n i Nordstan, huserar bland annat Åhléns. Under nästa år ska de, preliminär­t, glasa in delar av trottoaren på bottenvåni­ngen i Åhléns-fastighete­n, ungefär som Vasakronan redan gjort vid Fredsgatan. De nya utrymmena som skapas ska bli till mer butiksyta. Också Kristina Pettersson Post, Vasakronan­s regionchef i Göteborg, är dock försiktig när hon uttalar sig om de större, långsiktig­a planerna.

– Vi har också planer för fasaden mot Brunnspark­en, men jag kan inte säga exakt hur de ser ut eftersom de utvecklas kontinuerl­igt, säger hon. Källa: BESLUT.

 ?? Bild: JONAS LINDSTEDT TOMORROW ?? Harry Sjögren, har stora planer för Nordstan framöver. Visualiser­ing av slutresult­atet, i nedersta bilden, står Tomor-
På onsdag fattar Riksbanken beslut om reporäntan/styrränta, som avgör bankernas lånevillko­r hos Riksbanken.
Reporäntan ligger till...
Bild: JONAS LINDSTEDT TOMORROW Harry Sjögren, har stora planer för Nordstan framöver. Visualiser­ing av slutresult­atet, i nedersta bilden, står Tomor- På onsdag fattar Riksbanken beslut om reporäntan/styrränta, som avgör bankernas lånevillko­r hos Riksbanken. Reporäntan ligger till...
 ?? Arkivbild: BERTIL ENEVÅG ERICSON ?? På onsdag är det dags igen för Riksbanksc­hefen Stefan Ingves att ge besked om reporäntan.
Arkivbild: BERTIL ENEVÅG ERICSON På onsdag är det dags igen för Riksbanksc­hefen Stefan Ingves att ge besked om reporäntan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden