Göteborgs-Posten

Oenighet om effekter av låga räntan

- EBBA BLUME

EKONOMI En fortsatt låg ränta får stor effekt även för pensionssp­arare. Positiva sådana, enligt några ekonomer. Helt tvärtom, tycker andra.

Nu på onsdag ska Riksbanken ge besked om nivån på reporäntan. Att den kommer att fortsätta ligga på en oförändrad, låg nivå är flera ekonomer överens om.

Annika Winsth, chefsekono­m Nordea, tror att reporäntan blir fortsatt låg också under 2017. Därmed får vi också låga bolåneränt­or en lång tid framöver, gissar Annika Winsth, som ser problem i långa perioder av låg ränta och anser att de på sikt slår mot privatpers­oner.

– Negativa räntor riskerar att leda till felinveste­ringar. För pensionsbo­lagen som måste placera en del i statspappe­r leder det till dålig avkastning. För privatpers­oner innebär det i sin tur sämre pensioner, säger Annika Winsth till TT.

Men Anna Breman, chefsekono­m på Swedbank, håller inte med om att en låg reporänta nödvändigt­vis leder till sämre pensioner.

– Visst påverkar det, men pensioner bestäms av så många andra faktorer, som utveckling i svensk ekonomi i övrigt. Pensionsbo­lag investerar inte bara i räntepappe­r som statsoblig­ationer utan också andra tillgångar som aktier och fastighete­r, säger hon.

Även Anna Breman tror på ett besked om oförändrat låg ränta på onsdag, men på en första försiktig räntehöjni­ng runt årsskiftet 2017/2018. ATT HÅLLA reporäntan så låg som nu är rent oansvarigt av Riksbanken, tycker Peter Malmqvist, chefsanaly­tiker vid fondkommis­sionen Remium.

I efterdynin­garna av brexitchoc­ken är en låg räntenivå visserlige­n förståelig, medger han, men anser att när de svallvågor­na har dämpats borde reporäntan höjas. Riksbanken måste väl anpassa sig till den globala räntenivån?

– Fed (Federal Reserve System, USA:s centralban­k) har väldigt lite med svensk ekonomi att göra, vi kan inte rätta vårt ränteläge efter dem.

De som drabbas av den låga reporäntan är framför allt de sämst ställda, de som har störst andel av sitt sparande vanliga räntebäran­de fonder för att de inte törs ha det i riskfyllda aktieplace­ringar, enligt Peter Malmqvist.

– Samtidigt gynnar låg ränta de rika som får sänkt räntekostn­ad på fastighete­r och ökat värde på sina aktier, säger han. ATT KOMBINERA EN minusränta med den kreditfina­nsierade konsumtion och överhettni­ng i ekonomin som vi enligt Peter Malmqvist har i Sverige i dag riskerar att leda till kraftiga kastningar i ekonomin, hävdar han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden