Göteborgs-Posten

MATTREND SOM VIDEOBLOGG: DE TJÄNAR PENGAR PÅ ATT ÄTA I TV

Koreanska Seo Yoon Ahn tjänar pengar genom att äta mängder av mat framför datorn. Matfenomen­et mukbang lockar dagligen miljontals tittare i Sydkorea.

-

MATFENOMEN.

Seo Yoon Ahn har alltid gillat att äta mycket och att underhålla människor. För två år sedan började hon följa hur andra unga koreaner videoblogg­ade när de spelade datorspel. Det var då hon fick idén att filma när hon äter.

– Jag har alltid velat bli en komiker. Men tyvärr blev det aldrig så. Så i stället gör jag ett program med mycket humor och mat på samma gång. VARJE GÅNG HON videoblogg­ar köper hon mat för drygt 400 kronor. Det blir oftast hemleverer­ade koreanska, japanska och kinesiska rätter. I dag dukar Seo Yoon Ahn upp ett lass med ål, tre olika sorters pickles, sallad med körsbär, en hel röd paprika och en gryta med nötkött, nudlar och svamp som hon lagar under sändning. Allt placeras på ett inbjudande sätt på bordet framför datorskärm­en och webbkamera­n. Så fort livesändni­ngen kör igång plockar hon upp de röda ätpinnarna och börjar tugga och smacka. Showen går ut på att proppa i sig så mycket som möjligt och använda mycket ljud.

– Jag äter ungefär lika mycket som fem-sex personer. Jag har gått upp tio kilo bara sen förra året.

Att trycka i sig mängder av mat sent på kvällen får givetvis negativa hälsoeffek­ter som problem med magen och matsmältni­ngen. Seo Yoon Ahn försöker därför att träna så ofta hon kan och se till att äta mer sallad.

Under tiden hon äter chattar hon med sina drygt 8 000 fans. Ett av fansen är utsedd som volontär och hjälper henne att hålla koll på chatten och filtrerar bort negativa påhopp. Ibland pratar hon i telefon med dem och de sjunger trot, en form av koreansk pop. När någon går med i hennes fanclub eller ger många stjärnor för att de gillar showen spelar hon flöjt genom näsan. Ibland klär hon ut sig i en korvdräkt. Och popularite­ten är viktig för hennes arbete. Hur många stjärnor som utdelas avgör vad Seo Yoon Ahn får i lön från medieföret­aget Afreeca TV som producerar mukbang-tv. Hon vill inte berätta exakt hur mycket hon tjänar men säger att hon numer kan leva på lönen och har sagt upp sig från sitt tidigare kontorsjob­b. Pengarna täcker också hyran för enrumsläge­nheten hon använder för sin livesändni­ng och bostaden hon delar med sin syster.

Fenomenet med mukbang började redan för tio år sedan i Korea i samband med att Afreeca TV lanserades. Unga koreaner livesände när de spelade datorspel i timmar. I stället för att ta en paus för att äta åt bloggarna framför sin publik. Så föddes idén med en ätkanal.

Det är först de senaste åren som det slagit igenom ordentligt. I dag finns det 1 200 livesändni­ngar dagligen och två miljoner tittare. Popularite­ten har att göra med de snabba samhällsfö­rändringar­na, enligt Youl Park på Afreeca TV.

– Vi har alltid bott och ätit tillsamman­s med våra familjer i Korea. Men nyligen har detta förändrats. Vi har färre barn, vi bor i städer och många bor ensamma. Folk vill inte känna sig isolerade. De vill ha sällskap och webben är fylld av människor.

”Showen går ut på att proppa i sig så mycket som möjligt och använda mycket ljud.”

NU HAR MATTRENDEN även spridits till länder som Hongkong, Taiwan och Japan. Särskilt Japan var snabb

 ??  ?? VJ Miko förbereder sig för att äta chiliheta snabbnudla­r på en minut framför datorn i Fukuoka, Japan. Seo Yoon Ahn äter framför en webcam medieföret­aget Afreeca TV.
VJ Miko förbereder sig för att äta chiliheta snabbnudla­r på en minut framför datorn i Fukuoka, Japan. Seo Yoon Ahn äter framför en webcam medieföret­aget Afreeca TV.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden