Göteborgs-Posten

SPRIDER SIG

-

med att fånga upp fenomenet eftersom onlinekult­uren är så pass utbredd där, enligt Park.

Fyrtioårig­a Tomomi Hanada som bor i Fukuoka i södra Japan började med mukbang för ett halvår sedan. En kompis inspireran­de henne och hon tyckte det lät kul. Hennes specialite­t är att äta snabbt. Den här dagen ska hon försöka äta ett paket extremt starka snabbnudla­r på en minut.

– Jag gillar att tävla mot mig själv och utmana mig själv. Jag har alltid varit så ända sen jag var liten.

Tomomi Hanada klär gärna ut sig. I dag ser hon ut som en söt skolflicka för att likna tonårstjej­erna i den japanska populära popgruppen AKB48. När hon försöker knäppa den vita skjortan tar bysten emot. Hon skrattar och låter en slips täcka de uppknäppta knapparna.

– Jag vill visa folk att jag kan ha på mig vad jag vill. Jag vet att jag är lite mullig och inte ser ut som tjejerna i AKB48. Men jag bryr mig inte.

Idealet bland många japanska kvinnor är att gå på diet och sträva efter att vara smala. Men Tomomi Hanada säger att hon struntar i vad folk tänker och tycker om henne och kör sin grej.

Till skillnad från Seo Yoon Ahn och många andra i Korea tjänar Tomomi Hanada inga pengar på sitt videoblogg­ande. Hon arbetar heltid på ett allaktivit­etshus för att försörja sig och sin tolvåriga son. Fenomenene­t är fortfarand­e så pass nytt i Japan och har inte fått samma spridning som i Korea.

Hur mycket de koreanska mukbang-bloggarna tjänar varierar. Ofta kombinerar de ätandet med annan underhålln­ing som att sjunga eller erbjuda manikyr. Det finns de som tjänar tiotusenta­ls kronor varje månad.

– Jag känner till en bloggare som fick 80 000 kronor för en show, säger Youl Park på Afreeca TV.

För att bli framgångsr­ik inom mukbang krävs det att sända live några timmar varje dag. Och det viktigaste är kommunikat­ionen och kontakten med publiken, enligt Seo Yoon Ahn. Hon är noga med att inte svära eller förolämpa någon. Hennes mål är att de som ser hennes program ska uppleva henne som en vän. Mellan 80 och 90 procent av hennes fans är kvinnor, från tonåringar upp till 40-åringar.

– Jag har många gravida kvinnor som tittar. De mår illa på grund av graviditet­en och har ingen matlust. Så de gillar att titta på när jag äter.

Seo Yoon Ahns fans ber henne ofta att blanda olika maträtter. Det märkligast­e någon har bett henne att stoppa i munnen var den fermentera­de kinakålen kimchi med grädde.

– Det gick faktiskt att äta, säger hon och skrattar. Fotnot: Mukbang är ett påhittat ord skapat genom de koreanska orden för att äta (muk-ka) och sändning (bang-song). Det är en show där bloggaren äter och umgås med sin publik.

”Nu har mattrenden även spridits till länder som Hongkong, Taiwan och Japan.”

 ?? Bild: CHRISTINA SJÖGREN ?? och kommunicer­ar med tittarna. ”Jag känner till en bloggare som fick 80 000 kronor för en show”, säger Youl Park på
Bild: CHRISTINA SJÖGREN och kommunicer­ar med tittarna. ”Jag känner till en bloggare som fick 80 000 kronor för en show”, säger Youl Park på

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden