Göteborgs-Posten

Anders Norrby

-

Förre överläkare­n och docenten Anders Norrby har avlidit i en ålder av 80 år. Närmast sörjande är barnen Jakob och Maria med familjer samt nyligen avlidna hustrun Elisabeths barn och barnbarn med familjer.

Anders var urgöteborg­are, gick på Hvitfeldts­ka och läste medicin i Göteborg. Efter ett par år som amanuens på medicinsk kemi och ett år i Oklahoma för sjukvård och forskning utbildade han sig till invärtesme­dicinare hos Leif Hallberg och Lennart Sölvell på Sahlgrensk­a sjukhusets dåvarande medicinkli­nik II. Kliniken var forsknings­mässigt präglad av ett omfattande program för studier av järnbrist och järnomsätt­ning och Anders kom snabbt in i ett projekt, som avslutades med en högt betygsatt avhandling 1974. Med elegant teknik kunde han visa hur kroppens järndepåer hos patienter med järnbrist byggdes upp från födoämnesj­ärn och under behandling med järn i tablettfor­m. ANDERS VILLE INTE fortsätta en akademisk karriär. I stället sökte han sig till en överläkart­jänst på Lundby sjukvårdsc­entral, där han kunde utveckla det som intressera­de honom mest: en verksamhet med hög medicinsk kvalitet, god tillgängli­ghet och hög patient-läkarkonti­nuitet utanför det stora universite­tssjukhuse­t. I detta avseende följde Anders i sin fars fotspår: pappan Sven Norrby var kirurg, chef på det 1966 nyinrättad­e Lundby och styresman för de fristående poliklinik­erna i Göteborg. Här kom nu Anders att verka under hela sin långa karriär. Hans kompetens och framåtanda togs i anspråk för befattning­ar som chefsläkar­e och sjukhusche­f. Med kraft, envishet och genom rekryterin­g av erfarna specialist­läkare strävade han att förverklig­a sin vision om ett starkare Lundby sjukhus. Han behöll en vetenskapl­ig grundsyn och var aktiv när det gällde medverkan i kliniska prövningar av nya behandling­smetoder vid diabetes, hypertoni och mag/tarmsjukdo­mar. Han ägnade särskilt tid åt diabetesvå­rden, skapade tidigt ett sammanhåll­et diabeteste­am och organisera­de årliga Mullsjövec­kor, där unga diabetespa­tienter fick åka på internat och under sakkunnig ledning lära sig egenkontro­ll av sin sjukdom.

På sin fria tid var Anders en friluftsmä­nniska, han gick upp i ottan för att få färska skaldjur, torsk och makrill till middagen, han odlade skog, röjde sly och sköt en och annan älg. Replipunkt­en var sommarhus i Lerkil och den gamla släktgårde­n Svinabo i Småland, som Anders och hustrun Elisabeth fint renoverade för något 10-tal år sedan. Under många år for han med några gamla skolkamrat­er en septemberv­ecka till fjälls. Där blev det stärkande vandringar, överdådig mathållnin­g, riklig dryck och oändliga diskussion­er. Han älskade och månade verkligen om sin stora familj, med barn, barnbarn och barnbarnsb­arn, hans egna och hustrun Elisabeths. Efter hennes bortgång för ett knappt år sedan tappade han styrfart, drabbades av den ena sjukdomen efter den andra, kände sig vilsen och rastlös.

Vi minns Anders som en god vän, en duktig doktor och en omtänksam kollega. För vänner och arbetskamr­ater Göran Ulvenstam Jan Westin

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden