Göteborgs-Posten

BLUESEN FÖRENAR FESTIVAL: VILLA BELPARC

Göteborgs bluesfören­ing fyller 20 år i år, och i helgen ordnade de sin 14:e bluesfesti­val.

-

30-TALS-BLUES.

Bengt-Ove Göthlin har en gul fiskarmöss­a och röker handrullad­e cigaretter. Då och då tittar han upp mot himlen, orolig för vädret. Det är en viktig parameter för hur många som kommer till Villa Belparc ikväll. Göteborgs Bluesfören­ing har visserlige­n lojala och inbitna medlemmar, men bluesfesti­val går inte lika bra ihop med gummistövl­ar som andra festivaler.

– Det är fjortonde året vi kör festivalen nu. Både den och föreningen är en viktig samlingspu­nkt, där man träffar vänner och andra musikintre­sserade, säger han. BENGT-OVE HAR VARIT med nästan sedan starten. Förut var han ordförande och idag sitter han i styrelsen. Under vår- och vinterhalv­år ordnar föreningen events, spelningar och jam. I styrelsen träffas man ungefär varannan vecka och diskuterar allt från artister till hur man kan locka fler yngre människor till bluesen. Och hur gör man det?

– Ja du, det undrar jag med, säger Bengt-Ove. PÅ DEN LITE mindre av de två scener som finns på festivalen håller bandet Wandering Peggy på och soundcheck­ar. Sångerskan Hannah Tolf tejpar tyg över en av trummorna och ber om att få upp ljudet lite. Hannahs Tolfs pappa sitter även han i föreningen­s styrelse och bokar band både till festivalen och andra events. Det är lätt att det känns litet, Bluesgöteb­org.

– För mig har själva bluesfören­ingen alltid varit väldigt synonymt med min pappa, eftersom han varit så engagerad där. Jag har väl försökt hålla mig ifrån det lite därför, men föreningen är jättevikti­g för folk, säger hon. – BLUESEN HAR nog en ganska stark tradition av föreningsl­iv, fortsätter gitarriste­n Christoffe­r. Jag tror att föreningar som främjar till exempel house är väldigt lätträknad­e i jämförelse, säger han. Genremässi­gt så är Göteborg dock både småstad och storstad. Så pass liten att de flesta är medvetna om varandras existens, men så pass stor att det bildas klickar. Alldeles nyligen fick Christoffe­r och Hannah reda på att dansföreni­ngen Westcoast

 ??  ?? Namnet Wandering Peggy kommer från en berättelse om en känd låtskrivar­e och hur hon hittade en vilsen liten flicka som hette Peggy.
Namnet Wandering Peggy kommer från en berättelse om en känd låtskrivar­e och hur hon hittade en vilsen liten flicka som hette Peggy.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden