Göteborgs-Posten

Fansen får vänta på ett annat utbrott

- JOHAN RYLANDER

De isländska fansen väntade på ett riktigt utbrott – men det var Frankrike som exploderad­e ...

Det startade med att 45 islänninga­r samlades till den första gruppspels­matchen av EM på Hard Rock Café i Göteborg för att se Islands herrar spela sitt allra första stora fotbollsmä­sterskap.

Sedan dess ökade vulkanen i styrka.

Till den andra matchen kom det 65 islänninga­r. Till den tredje 100. Till den fjärde, mot England i åttondelen, fanns 150 personer på plats på krogen för att göra den så kallade klappramsa­n ”vulkanen” tillsamman­s.

– Fast då var jag inte där. Jag såg faktiskt matchen live i Nice – och det var något hela makalöst, berättar inflyttade och kraftigt skäggprydd­e brandmanne­n Magnus Thorarinss­on. DÄR FICK HAN se förre IFK Göteborg-spelaren Ragnar Sigurðsson skjuta in kvittering­en och även när Lars Lagerbäcks gäng fullbordad­e vändningen.

– När jag flyttade till Göteborg 2011 fanns det fyra islänninga­r i IFK Göteborg, så det var aldrig svårt att välja lag. Nu är det bara Hjalmar Jonsson kvar, så han är absolut favoriten.

IFK-spelaren Jonsson var inte på Hard Rock Café den här kvällen, utan såg matchen live på Stade de France i Paris. Det hindrade dock inte Thorarinss­on och resten av hans 250 landsmän att skapa en riktigt hög stämning på tre våningspla­n vid Avenyn. TYVÄRR SLÄCKTE DOCK ett överlägset Frankrike den isländska vulkandröm­men redan i första halvlek – med fyra läckra mål bakom keepern Hannes Halldórsso­n.

Att Kolbeinn Sigthórsso­n reducerade skapade dock lite hopp och jubel tidigt i andra halvlek, men ett femte franskt mål kylde direkt ner den lavaström som var på väg att välla upp. Trots det gav sig varken fans eller isländska spelare – och efter matchen, 5–2 till värdnation­en, kördes förstås vulkanen igen. DEN 28 FEBRUARI år 2000 hade vulkanen Hekla, endast elva mil från huvudstade­n Reykjavik, sitt allra senaste utbrott.

– Ja, vi väntar på nästa. Det brukar komma med jämna mellanrum och nu har den gått över tiden, konstatera­r Thorarinss­on.

Kanske blir det islänninga­rnas revansch för uttåget i Paris? Minns hur det förra vulkanutbr­ottet från Eyjafjalla­jökull lamslog Europas flygtrafik med moln fyllda av aska ...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden