Göteborgs-Posten

Hertz Saebbö tog hem dubbla guld på Ullevi

- FREDRIK TILLBERG

TOPPFORM. FRIIDROTT: VÄRLDSUNGD­OMSSPELEN I går avslutades Världsungd­omsspelen. En av tävlingens starkast lysande stjärnor var 18-åriga Tess Hertz Saebbö från Göteborg. – Man har ofta de bästa förutsättn­ingarna att prestera här, säger hon.

Tess Hertz Saebbö, 18, är en av Göteborgs – och Sveriges – mest lovande friidrotts­talanger. I helgen deltog hon i Världsungd­omsspelen på Ullevi och tog guld i två grenar: längdhopp och 100 meter häck.

– Det här är en jätterolig tävling med bra motstånd. Alla de bästa juniorerna i Sverige är med. Och det är inspireran­de att tävla på Ullevi, säger Hertz Saebbö.

18-åringen har tävlat för Göteborgs Kvinnliga Idrottsklu­bb (GKIK) sedan hon var elva år. I dag är hon bäst i Sverige på 100 meter häck i åldersklas­sen F19. HON TRÄNAR FEM gånger i veckan med fokus på just häcklöpnin­gen, men den senaste tiden har hon gjort stora framsteg i längdhoppe­t. I lördags hoppade hon 6,09 meter i godkänd vind, vilket gör henne näst bäst i F19-klassen i år.

– Jag blev jättechock­ad. Det var inte bara ett sexmetersh­opp utan flera stycken, vilket var jätteskönt för nu känner jag att jag verkligen har den nivån i mig, säger Hertz Saebbö. YANNICK TREGARO har mångårig erfarenhet som tränare för flera framgångsr­ika friidrotta­re och är verksam i Örgryte IS, som arrangerar Världsungd­omsspelen. Som ung var han själv en av tävlingens mest framståend­e deltagare. Numera verkar han som funktionär under tävlingen.

– När det handlar om att skapa nya talanger för svensk friidrott så är den jättevikti­g. YANNICK TREGARO Alla de som är bäst nu har varit med här. Som ung är det väldigt inspireran­de att tävla på Ullevi. Många höjer sig och sätter nytt personbäst­a, säger Tregaro.

Tess Hertz Saebbö har han följt i flera år.

– Hon har utvecklats mycket de senaste åren, och bara det senaste året egentligen, säger Tregaro. HAN TROR ATT 18-åringen har förutsättn­ingar att nå långt.

– Det handlar om att hon hamnar i en fördelakti­g miljö. Och vi har en väldigt bra miljö i Göteborg. Det finns möjlighete­r att bli bäst i världen när man bor i Göteborg och det är himla häftigt. Men det handlar om många olika delar för att lyckas. HERTZ SAEBBÖ SJÄLV vill inte tänka på framtiden.

– Jag gillar inte att tänka så långsiktig­t. Jag kan inte se hur det är om fyra eller fem år, för det kan hända så mycket. Jag sätter upp kortsiktig­a mål, de motiverar mig mer. Så får vi se vart det leder, säger hon.

De kortsiktig­a målen just nu är att vinna junior-SM om en månad och nordiskbal­tiska U23-mästerskap­en i slutet av augusti, som hon hoppas kvala in till.

”Som ung är det väldigt inspireran­de att tävla på Ullevi. Många höjer sig och sätter nytt personbäst­a.”

 ?? Bild: TOMAS OHLSSON ?? Tess Hertz Saebbö var snabbast på 100 meter häck och nådde längst i längdhoppe­t.
Bild: TOMAS OHLSSON Tess Hertz Saebbö var snabbast på 100 meter häck och nådde längst i längdhoppe­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden