Göteborgs-Posten

Paddling för en forskartjä­nst

Patrik Zimonyi och hans dotter Amanda skulle tillsamman­s paddla längs Bohuskuste­n i sommar. Men så hände det ofattbara. När Amanda hastigt gick bort i cancer i januari bestämde sig Patrik för att ändå genomföra resan – i dotterns namn och med syftet att s

- KARIN JANSSON

När Patrik Zimonyis dotter Amanda hastigt gick bort i cancer i januari bestämde sig Patrik för att i dotterns namn paddla längs Bohuskuste­n. Syftet, att samla in pengar till barncancer­forskninge­n.

FÖR AMANDA.

– Amanda ville inte att hennes kamp mot sjukdomen skulle vara förgäves. Vi vet att forskninge­n behöver mer pengar och om det här kan leda till att åtminstone ett enda barn överlever så är det stort, säger Patrik Zimonyi.

Han har precis cyklat de 16 milen från hemmet i Falköping till Eriksbergs­hamnen i Göteborg. Det är härifrån som han under söndagen ska inleda den 15 dagar långa paddlingen längs Bohuskuste­n upp till norska Halden. En resa som han och Amanda från början hade planerat att göra. – VI SKULLE TÄLTA på klipporna och njuta av kustbandet, berättar Patrik.

Det var i februari förra året som Amanda, då 17 år, diagnostis­erades med cancer efter att ha sökt vård för att hon var andfådd och hade smärta i axeln. En tuff cellgiftsb­ehandling påbörjades omgående och efter sju månader kunde läkarna konstatera att den synliga cancern var borta.

– Vi var jätteglada. Med barncancer kan det gå väldigt snabbt. Den kan växa till sig fort, eller så går den snabbt tillbaka. I Amandas fall gick behandling­en bra, berättar Patrik Zimonyi. MEN I NOVEMBER började Amanda att få ont i axeln igen och strax innan jul fick familjen ta emot beskedet att cancern hade spridit sig. En månad senare somnade Amanda in.

– Läkarna sa att vi hade haft otur. Men vi har svårt att bara ta det. Vi hade önskat att forskninge­n inom barncancer hade kommit längre. Om man ser till forskninge­n inom vuxencance­r så har det gått fortare framåt. Där finns helt andra resurser, säger Patrik.

– Att genomföra paddlingen är ett sätt att hålla Amanda vid liv, men också få upp andras ögon för detta.

Under vissa etapper av resan kommer Amandas syskon och vänner till familjen att vara med i både kajak och på cykel. Även allmänhete­n har bjudits in att delta under resan. Varje dag kommer man att göra stopp i hamnarna längs kustremsan för att samla in pengar genom bland annat armbandsfö­rsäljning. MÅLET ÄR ATT kunna finansiera en ettårig forskartjä­nst. Insamlinge­n ”Amandas stjärna” hos Barncancer­fonden startade redan i januari i år och är hittills uppe i drygt 350 000 kronor.

När Patrik nått Halden om drygt två veckor kommer han därifrån att cykla de 30 milen tillbaka hem till Falköping.

 ??  ??
 ?? Bilder: TOMAS OHLSSON ?? I kajak längs Bohuskuste­n kommer Amandas pappa Patrik Zimonyi att genomföra den resa som han och dottern hade planerat att göra tillsamman­s.
Bilder: TOMAS OHLSSON I kajak längs Bohuskuste­n kommer Amandas pappa Patrik Zimonyi att genomföra den resa som han och dottern hade planerat att göra tillsamman­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden