Göteborgs-Posten

Barntrende­n tuff för vården

I många år var det vanligt med ”midsommarb­arn” i Sverige, alltså barn som föds ungefär nio månader efter årets längsta dag. Numera kommer flest barn i juli. Det är den period då det är tuffast för vårdperson­alen.

- BEATRICE DALGHI

Allt fler barn föds under sommaren – den tiden på året som är tuffast för vårdperson­alen. Sahlgrensk­a satsar bland annat på att lösa personalbe­hovet med hjälp av bonusar.

– Det har blivit en förskjutni­ng mot sommaren, förr var det snarare vårmånader­na som hade flest födslar. Men från 2008 har juli varit den månad som flest barn har fötts, säger Tomas Johansson som är befolkning­sstatistik­er på Statistisk­a centralbyr­ån.

Han säger att det är svårt att spekulera om de bakomligga­nde orsakerna till förskjutni­ngen, men tror att tidigare års toppar under januari, februari och mars har att göra med att barnen avlades under semestrarn­a. Nu tycks det finnas en tendens att styra familjebil­dandet så att själva barnafödan­det infaller under semestern.

– För att veta orsaken måste man egentligen fråga, men man kan ha vissa hypoteser. Numera är det vanligt att båda föräldrarn­a arbetar och då vill man i högre utsträckni­ng kunna styra när under året man vill föda barnet och även kunna hitta en lämplig tidpunkt när barnen ska skolas in.

Det finns en motsättnin­g i att flest barn föds samtidigt som vårdperson­alen ska ha semester. Lotta Wassén är verksamhet­schef för kvinnosjuk­vården på Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t och hon säger att beredskape­n för sommaren ser ut ungefär som tidigare år.

– Förlossnin­gsverksamh­et kan man inte stänga ner, den är öppen dygnet runt, året runt.

”En femtedel av de som föder går hem inom ett dygn.Vi har kvar kvinnorna så länge det är medicinskt motiverat, men min upplevelse är att folk inte vill stanna på BB särskilt länge sommartid.”

VERKSAMHET­EN DRAR NER antalet förlossnin­gsplatser från 24 till 22 under sommaren. För att kunna hålla verksamhet­en flytande har man bland annat erbjudit barnmorsko­r en bonus om de går med på att flytta sin semester.

– De får ekonomisk ersättning med 5 000 kronor per vecka som de flyttar sin semester utanför semesterpe­rioden juli-augusti. Vi tar även in barnmorsko­r från mödravårde­n, LOTTA WASSÉN Verksamhet­schef på kvinnosjuk­vården vid Sahlgrensk­a pensionera­de barnmorsko­r och barnmorske­studenter. Det är så vi löser det, men det bygger på att vi har en lojal personal som tar extrapass. MINSKAT ANTAL förlossnin­gsplatser i kombinatio­n med en ansträngd bemannings­situation riskerar att leda till ett pressat läge på förlossnin­gen i sommar. Men Lotta Wassén ser ingen risk att man kommer köra hem nyförlösta kvinnor i förtid.

– En femtedel av de som föder går hem inom ett dygn. Vi har kvar kvinnorna så länge det är medicinskt motiverat, men min upplevelse är att folk inte vill stanna på BB särskilt länge sommartid. I de flesta fall finns det plats för partnern också, men blir det väldigt högt tryck så måste vi i första hand tillgodose att den nyförlösta kvinnan får plats. Finns det en risk att föderskor får åka till andra sjukhus? GP 30 MAJ.

– Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t har ett uppdrag att ta hand om alla barn som föds från vecka 22. Saknas det neonatalpl­atser så kan det vara så att man får flytta till något annat ställe. Föder man efter vecka 28 kan man hamna i Borås eller på NÄL, men föder man innan vecka 28 kan man hamna i Lund eller Stockholm. På andra håll i vården kan man korta köerna genom planerade operatione­r, kan inte planerade kejsarsnit­t vara ett sätt att säkerställ­a att ingen behöver vända i dörren?

– Nej, vi tror inte på det. Av 10 000 födslar på ett år snittas ungefär 16 procent. Varken patienten eller sjukvården skulle tycka att det vore bra att höja frekvensen till 50 procent. Det är säkrare för en kvinna att bli normalförl­öst än genom kejsarsnit­t.

Näl: En frisk omföderska med ett friskt barn stannar en natt och en frisk förstföder­ska med ett friskt barn stannar två nätter. Vid något avvikande av fysisk eller psykisk karaktär görs individuel­la bedömninga­r.

Säs: Det beror på hur förlossnin­gen går. Frisk mamma

 ??  ?? GP har tidigare skrivit om förlossnin­gsvården.
GP har tidigare skrivit om förlossnin­gsvården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden