Göteborgs-Posten

Vunnit tre SM i rad

Emma Levemyr är hittills obesegrad svensk mästare i surfski. När SM nu drar igång ska hon försöka försvara sin titel.

- KARIN LÖWING

Namn: Emma Levemyr ska i veckan försvara sitt SM-guld i surfski.

Med bara ben går hon genom det höga gräset ner mot havet. På rampen av ojämn betong går hon sakta, sänker ner surfskin i vattnet och tar några steg till. Hon sätter sig i kajaken, lägger upp ena benet, skjuter ifrån lite och sätter ner andra benet. Ett par försiktiga paddeltag innan hon är förbi staket och sedan trycker hon på. Kraftiga tag för henne ut på vattnet.

Det är Emma Levemyr som ger sig ut på ett träningspa­ss i Kungsbacka­fjorden. Ett intervallp­ass med två kompisar. En dryg timme senare är hon tillbaka. När hon kommer upp ur vattnet, med den långa smala surfskin under armen, utstrålar hon lugn och glädje. Långt borta mullrar åskan lite och regnet hänger i luften.

– Vädret spelar ingen roll så länge det blåser ordentligt. Och blåser åt rätt håll, säger hon.

Surfski är en typ av kajak som har sitt ursprung som livräddnin­gshjälpmed­el. Den är drygt sex meter lång, smal, öppen och styrs med fotpedaler. Den paddlas i medvind för att få surf på vågorna.

– Jag började paddla surfski 2011 eftersom jag hade skadat ett knä och inte kunde fortsätta med multisport som jag höll på med då. En kompis lånade ut sin surfski till Del 2 av 3 mig och jag fastnade direkt. Det var en härlig kombinatio­n av hav, fysik och adrenalin. En vecka senare hade jag köpt en egen. SETT FRÅN LAND ser det lugnt och fridfullt ut när surfskin glider ut på fjorden. Men där, ombord, är det full aktivitet. Det krävs intensiv paddling för att komma in rätt på vågorna och få den efterlängt­ade surfen. Vattnet sprutar ikapp med adrenaline­t och pulsen är hög.

– Jag har alltid hållit på med idrott. Helst i kombinatio­n med äventyr och att vara ute i naturen. Tidigare har jag vindsurfat och nu kite-surfar jag också. På vintern blir det mycket längdskido­r, säger Emma Levemyr.

Den stora utmaningen med att utöva surfski är logistiken. Eftersom det går ut på att paddla i medvind så är början och slut inte på samma ställe.

– Det blir lite pusslande. Ibland är någon snäll och kör och hämtar eller lämnar en bit bort, eller så får vi sätta en bil på varje ställe och åka fram och tillbaka. Ett riktigt bra upplägg, som jag brukar göra på semestern, är att paddla till ett ställe där jag har bilen med kite-grejorna. Så kite-surfar jag där resten av dagen. NÄR EMMA LEVEMYR inte är ute och tränar är hon systemutve­cklare och jobbar på Acorn Technology på Lindholmen.

– Jag läste till dataingenj­ör i Örebro och ville till Göteborg efter det, men just då, 2008, var det svårt att få jobb här. Jag flyttade hem till Skövde och jobbade i tre år, men se blev det Göteborg. Mina föräldrar har sommarhus här på Onsala så jag känner mig hemma här. NÄR SM-VECKAN DRAR igång kommer Emma Levemyr att var där och för att försvara sin titel. Det är andra gången det paddlas ett riktigt SM i surfski. Före det var det två riksmäster­skap. Emma Levemyr har vunnit dem alla.

– Men i år tror jag att det blir hårdare konkurrens. Det är en tjej till som satt igång och tränat ordentligt, Hanna Höij från Stockholm, så hon kommer att ge mig en match. Det ska bli kul. Det är roligt med utmaningar och bra för sporten att vi blir fler som tävlar på hög nivå.

Förutom SM har hon paddlat både EM och VM. Som bäst har hon en andraplats i sin åldersklas­s och en niondeplat­s i öppen klass, där det inte är åldersinde­lat. I höst är det dags för ytterligar­e ett EM och målet är att ta medalj. Hur ser en perfekt träningstu­r ut för dig?

– Det blåser 15 meter per sekund från syd här i Kungsbacka­fjorden. Då blir det som en lek. Det är så otroligt roligt att vara ute och jaga vågorna att jag inte ens tänker på det som träning.

 ?? Bild: ANDERS HOFGREN ?? FULL FART FRAMÅT. Emma Levemyr har siktet inställt på fjärde raka SM-guldet i surfski. ”Men i år tror jag att det blir hårdare konkurrens”, säger hon.
Bild: ANDERS HOFGREN FULL FART FRAMÅT. Emma Levemyr har siktet inställt på fjärde raka SM-guldet i surfski. ”Men i år tror jag att det blir hårdare konkurrens”, säger hon.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden