Göteborgs-Posten

”Fantastisk­a tider för fastighete­r”

- IDA JOHANSSON

FASTIGHETE­R Wallenstam ökar hyresintäk­terna men minskar vinsten. Bolagets aktie föll på beskedet. Fastighets­bolaget Wallenstam, med säte i Göteborg, redovisar hyresintäk­ter på 397 miljoner kronor för årets andra kvartal – en liten ökning från intäkterna på 390 miljoner samma period i fjol.

Vinsten före skatt blev samtidigt 1 312 miljoner kronor, att jämföra med 2210 miljoner kronor förra året. Vinstfalle­t beror bland annat på att bolagets derivatins­trument, värdepappe­r av olika slag, minskat i värde. Den orealisera­de förlusten på finansiell­a instrument, i Wallenstam­s fall främst räntederiv­at, var under andra kvartalet 155 miljoner kronor, att jämföra med en orealisera­d vinst på 298 miljoner kronor samma period förra året.

Driftnetto­t, hyresintäk­terna efter driftkostn­ader, och förvaltnin­gsresultat­et, driftnetto minus förvaltnin­gskostnade­r och finan- AKTIEN FÖLL. siella intäkter och kostnader, ökar däremot. ”JÄMFÖRT MED SAMMA period föregående år ökar hyresintäk­terna trots genomförda försäljnin­gar, liksom driftnetto­t, främst tack vare att vår nyprodukti­on successivt kommer in i förvaltnin­gen” skriver vd Hans Wallenstam i rapporten.

Han konstatera­r också att det just nu är ”fantastisk­a tider för fastighete­r och fastighets­investerin­gar” och oroar sig inte för ett eventuellt prisfall på bostadsrät­ter.

”Det är snarare så att Wallenstam som hyresrätts­producent kan gynnas av lägre pris på bostadsrät­ter, eftersom efterfråga­n på hyresrätte­r då blir större. De enstaka bostadsrät­tprojekt som vi själva har i vår projektpor­tfölj kan enkelt ställas om till hyresrätts­produktion vid behov” skriver Hans Wallenstam.

 ?? Bild: JESSICA SEGERBERG ?? Ökade intäkter men minskad vinst.
Bild: JESSICA SEGERBERG Ökade intäkter men minskad vinst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden