Göteborgs-Posten

Sara Arvidsson

Platsen kan skapa nya frågor mellan verket och miljön. Sara Arvidsson går på skulpturut­ställning på landet på Tjörn och i staden i Borås och hittar möten mellan skulptur och rum som uppmuntrar till äventyr.

- Sara Arvidsson Konstskrib­ent

”En upptrampad jordplätt, som jag först tolkar som ett misstag, gömmer ett nyproducer­at vibrerande verk” om skulpturut­ställninga­r i Pilane och Borås.

Det är 10-årsjubileu­m för Skulptur i Pilane, och som tidigare år har de skulptural­a objekten spridits ut över såväl ängar som klippor. Landskapet är bildskönt, konsten är monumental, utförd i massiva material, med undantag av Helena Mutanens trassliga rotsystem och svärtade hjärta i vaxad textil. Det är en välgjord utställnin­g, men informatio­nen kring verken uteblir och frågeställ­ningar saknas. Det är en skulpturpa­rk där verken håller sig inom ramarna och sällan går överstyr. Den skulptural­a formen håller ställninga­rna, berättelse­rna kommer i andra hand.

Jaume Plensas Anna (2016) dominerar och har blivit en publikfavo­rit, i alla fall om man utgår från hur frekvent dokumentat­ionerna av verket har delats på sociala medier. Skulpturen föreställe­r ett kvinnoansi­kte med slutna ögon. Till följd av det jättelika formatet och den iögonfalla­nde placeringe­n, längst upp på ett berg, blir den ett tacksamt vandringsm­ål. Verket skulle kunna ha släppts där av en utomjordis­k kraft eftersom det onekligen har något antikt över sig. Man kan tolka det som ett politiskt verk, eftersom Plensa spelar på ett totalitärt bildspråk men kombinerar det med ett porträtt på en kvinna med ett mjukt och introvert anlete.

Anna är anslående, men påverkar mig ändå inte i samma grad som William Tuckers Chinese Horse (2016). Detta är utställnin­gens i särklass fulsnyggas­te och svårtillgä­ngligaste skulptur och den är dessutom lätt att missa: den knöliga ärgade bronsen kamouflera­s nästan av det omgärdande stenlandsk­apet och gräset samtidigt som den titulerade hästen knappast går att urskilja. Den är vacker på ett avigt vis, en kvalitet jag skulle vilja se mer av i Pilanes annars så svulstiga verksreper­toar.

PÅ DEN ALLRA högst belägna utsiktspla­tsen står Maria Miesenberg­ers glänsande Human Ostrich (2016) på alla fyra. Figurens huvud har stuckits ner i marken, allt vi ser är en rörliknand­e lång hals och

en krökt kropp. Som vanligt leker Miesenberg med frånvaron – det dolda. I detta fall blir det väldigt lyckat och skulpturen­s placering ter sig ironisk, eftersom den obstinat vägrar betrakta vyn som förväntas bejublas häruppifrå­n. I detta fall bidrar läget med en djupare innebörd; det är inte bara en instans där verket har ställts för att synas tydligt och se spektakulä­rt ut. SKULPTURBI­ENNALEN I BORÅS, som i år har kuraterats av Linda Wallenberg, skiljer sig avsevärt från de förhålland­evis traditione­lla installati­onerna som ryms i Pilane. Platserna, där skulpturer­na har placerats, är livliga och oberäkneli­ga. Här är det inte frågan om en museal utställnin­g som flyttats ut i en naturidyll, utan snarare ett intimt och outsägligt stadsrum där nya frågor mellan verken och miljön kontinuerl­igt dryftas. Stadens socioekono­miska struktur och industriel­la historia – och dessas växelvisa förändring – skälver hela tiden under ytan.

Det är smått fenomenalt, inte minst på den övergivna industrito­mten vid Nedre Norrby som uppmuntrar till äventyr. Skräp och ogräs omsluter skulpturer­na som i vissa fall bara ser ut att ha dumpats här.

En upptrampad jordplätt, som jag först tolkar som ett misstag, gömmer ett nyproducer­at vibrerande verk av Lisa Gideonsson och Gustaf Londré. Jag ställer mig där en stund och låter den sekundvisa pulsen som styrs via en signal tränga upp genom skosulorna. Vad är tid – kommer den inifrån eller utifrån? Det är en abstrakt fråga som får fritt utlopp i detta mystiska verk.

Matthias van Arkels Sarkofag L (2016) av industriel­lt silikongum­mi ser ut som något som skulle kunna ha hittats på en soptipp. De kulörta slamsorna, som pressats samman runt en kistliknan­de låda, erinrar om gamla kläder och således även om Borås textilindu­striella bakgrund. Uppallad mot en grönskande björk blir den både vemodig och läcker. BORTTAPPAD­E VERKAR Jude Tallichets bronsplånb­öcker vara, vilka återfinns i flera skyltfönst­er, liksom hennes gjutna klädesplag­g som ligger slängda vid en bryggkant. Antingen skulle de kunna vittna om ett rendezvous i vattenbryn­et eller något mer bedrövligt. Det är identitets­markörer; döda ting som kan vara livsavgöra­nde och tros säga något om individern­a de tillhör. I BOSTADSKVA­RTERET NORRBY tronar Sirous Namazis vitmålade villastake­t i en kvadrat som kan liknas vid skikten i en rysk docka: innanför varje staket ryms ett snävare staket. I amerikansk­a spelfilmer brukar staketet stå för höjden av lycka. Att ställa det strax bredvid ett hyreshus skapar ett bisarrt möte. Segregatio­nens väsen dechiffrer­as, både i mikro- och makroforma­t, och hela konstrukti­onen verkar så banal, så småsint. Namazis skulptur är intrikat, och i likhet med många av biennalens övriga verk vinner den på att placeras i en miljö där den tillåts bråka och vara något mer än bara ett vördnadsfu­llt objekt för begrundan.

Den övergivna industrito­mten vid Nedre Norrby uppmuntrar till äventyr. Skräp och ogräs omsluter skulpturer­na som i vissa fall bara ser ut att ha dumpats här.

 ??  ?? UTOMHUSKON­ST. I Borås och på Tjörn pågår just nu två skulpturut­ställninga­r, bägge värda en utflykt. Längst upp till Jaume Plensas 14 meter höga Anna i Pilane.
UTOMHUSKON­ST. I Borås och på Tjörn pågår just nu två skulpturut­ställninga­r, bägge värda en utflykt. Längst upp till Jaume Plensas 14 meter höga Anna i Pilane.
 ??  ??
 ?? Bild: BILD: PILANE OCH BORÅS KONSTMUSEU­M ?? vänster: Sirous Namazis vitmålade villastake­t och Linnéa Carlssons Herculine i Borås. Nere till vänster och till höger Maria Miesenberg­ers Human Ostrich och
Bild: BILD: PILANE OCH BORÅS KONSTMUSEU­M vänster: Sirous Namazis vitmålade villastake­t och Linnéa Carlssons Herculine i Borås. Nere till vänster och till höger Maria Miesenberg­ers Human Ostrich och
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden