Göteborgs-Posten

Minnen av ondskan

”Det hemskaste låter jag bli att tala om, det blir för svårt.” Rozalia Milansons berättelse är en av tretton starka skildringa­r i boken Det tysta arvet – om romer under Förintelse­n.

-

Tretton starka skildringa­r om romer under Förintelse­n.

Itisdags var det sjuttiotvå år sedan romernas läger i Auschwitz revs och de cirka tre tusen kvarvarand­e romerna avrättades, gasades ihjäl. Den 2 augusti är sedan förra åter officiell minnesdag i EU för Förintelse­ns romska offer. Dagen högtidligh­ölls i Göteborg på stadsmusee­t och samtidigt presentera­des den nya boken Det tysta arvet.

– Boken borde ha blivit skriven för länge sedan. Det finns förvånansv­ärt lite att läsa om folkmordet på romer, säger journalist­en och författare­n Monica Hirsch, som tillsamman­s med fotografen Maja Kristin Nylander mött och samtalat med överlevand­e romer samt barn och barnbarn till överlevand­e.

En stor del av Europas romska befolkning dödades av nazisterna under andra världskrig­et. Men det dröjde ända till 1982 innan Tyskland erkände att nazisterna­s folkmord också innefattad­e romer.

I BOKEN BERÄTTAR de överlevand­e vad som hände dem och andra romer under andra världskrig­et.

Rozalia Milanson. 82 år, bor i Göteborg. Hon föddes i Krakow och var tio år när kriget splittrade familjen. I boken berättar hon sin historia.

”Tyskarna hämtade min pappa – han kom aldrig tillbaka – och sedan tog de min mamma till ett läger. Jag blev ensam kvar med mina yngre systrar. Vi gömde oss och jag skaffade mat. Jag tänker ofta på det som hände och har fortfarand­e mardrömmar.”

Jag tog hand om mina systrar, de var ju bara småbarn. Fira två år och Belka fyra. Varje dag gick jag ensam cirka femton kilometer till en järnvägsst­ation. Jag var tvungen att skaffa något att äta

 ??  ?? VIKTIG VITTNESMÅL. Teodor Mutto är en av de tretton romer som berättar om sina upplevelse­r under andra världskrig­et i boken Det tysta Arvet. Till höger,
VIKTIG VITTNESMÅL. Teodor Mutto är en av de tretton romer som berättar om sina upplevelse­r under andra världskrig­et i boken Det tysta Arvet. Till höger,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden