Göteborgs-Posten

HON SKRÄMS GP KARTLÄGGER: HEDERSKULT­UREN PÅ NÄTET

Hon är en ung kvinna i Göteborg som upprörs över mordet på en feministis­k förebild. Han tycker att mordet var rättfärdig­at och att tjejer som ”horar runt” förtjänar att dö.

-

DISKUTERAR HEDERSVÅLD PÅ NÄTET.

Mahira Rasheed, 19 år, möter GP i centrala Göteborg. På dagarna jobbar hon på Volvo och på kvällarna är hon som många andra ungdomar aktiv på Facebook och i diskussion­sgruppen V.I.P Room.

– Jag blev så glad att GP ringde. Jag har tänkt på den här frågan väldigt mycket sen det där inlägget, säger hon. HON BESKRIVER V.I.P Room som en fristad för ungdomar med utländsk bakgrund, ett slags motreaktio­n till en annan stor svensk Facebookgr­upp där många inte känt sig välkomna på grund av rasistiska påhopp. Det var också i V.I.P Room som Mahira Rasheed lade upp ett inlägg där hon sörjde den pakistansk­a modellen Qandeel Baloch som nyligen blivit hedersmörd­ad av sin egen bror. Qandeel Baloch var någon Mahira följt länge, delvis eftersom båda två har bakgrund i den pakistansk­a staden Lahore. MEN REAKTIONER­NA PÅ inlägget blev inte som Mahira tänkt sig. Bland dem som höll med henne om att hedersmord­et var hemskt, fanns även de som försvarade mordet helt öppet. De skrev att Baloch förtjänade att dö eftersom hon förstört sin familjs heder.

– Det var killar som skrev att de skulle kunna göra detsamma mot sin egen syster. Visst, en del vill nog provocera, men jag blev chockad över att killar i min egen ålder tycker så. Många av dem har växt upp i Sverige. Det skrämmer mig, säger Mahira Rasheed. AV DE KILLAR som försvarar hedersvåld och förtryck på nätet är det få som vill låta sig intervjuas. Men en av dem som går med på det är 20-årige Alan från en stor svensk stad. Han säger att han är född och uppvuxen i Sverige, men har kurdiska rötter. Och han står fast vid sin åsikt.

– Horar du runt och förstör din familjs rykte får du ta konsekvens­erna, säger Alan till GP. Skulle du kunna döda din egen syster?

– Om hon lägger ut porr till exempel, ja. Gör hon det är hon inte längre min syster, säger Alan.

 ??  ?? Mahira Rasheed är inte själv utsatt för hedersfört­ryck, men känner väl igen
Mahira Rasheed är inte själv utsatt för hedersfört­ryck, men känner väl igen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden