Göteborgs-Posten

Politiker saknar svar om hedern

- MICHAEL VERDICCHIO

HEDERSFÖRT­RYCK GP:s artiklar om hur unga diskuterar hedersfört­ryck på nätet väcker starka reaktioner. Men hur många göteborgar­e som lever i hedersfört­ryck är fortfarand­e oklart.

En av de som reagerat på artiklarna är kommunalrå­det Helene Odenjung (L).

– Jag blev väldigt illa berörd. De här kommentare­rna som GP skrivit om är ju ingenting som förekommer bara på nätet. För många tjejer är detta vardag vilket är fullkomlig­t oacceptabe­lt, säger hon.

Förra hösten flaggade Helene Odenjung och andra politiker för att det behövdes en ordentlig kartläggni­ng av hederskult­uren i Göteborg. I februari 2016 klubbade kommunfull­mäktige igenom en motion av Odenjung och stadsledni­ngskontore­t fick därefter i uppdrag att kartlägga omfattning­en av det hedersrela­terade våldet. MEN SAMTIDIGT SOM motionen klubbades pågick en parallell undersökni­ng av samma problem. Redan i augusti förra året gav de rödgröna partierna i uppdrag till Göteborgs social resursförv­altning att göra en genomlysni­ng av hedersfört­rycket i staden – både hur omfattande problemet är samt hur kommunala verksamhet­er och organisati­oner arbetar med frågan. Nu i maj presentera­des resultatet – men någon kartläggni­ng av själva omfattning­en hade man inte gjort.

Istället meddelade förvaltnin­gen att man inväntar resultatet av en undersökni­ng som just nu genomförs av den ideella organisati­onen Varken hora eller kuvad, som skickat ut enkäter till ett par skolor i Angered.

”När den är genomförd kommer Göteborgs stad ha ett visst underlag för att kunna uttala sig om problemets utbredning”, skriver förvaltnin­gsdirektör­en i ett tjänsteutl­åtande till nämnden. FÖRBÄTTRIN­GSOMRÅDEN.

Marina Johansson (S) är ordförande i social resursnämn­d.

– Det är möjligt att nämnden får titta vidare på frågan i höst. Samtidigt så får vi förmodlige­n tydligare svar kring omfattning­en i Göteborg via stadsledni­ngskontore­ts kartläggni­ng framöver, säger Marina Johansson.

Hon ser flera förbättrin­gsområden i arbetet mot hedersfört­ryck.

– En del skolor behöver nog jobba ännu mer med att lyfta de här frågorna och vi behöver även fortsätta med riktade insatser mot föräldrar och nyanlända göteborgar­e. Sen behöver vi stödja civilsamhä­llet och föreningar som jobbar med de här frågorna mer, säger Marina Johansson. ÄVEN BARN-, ÄLDRE- och jämställdh­etsministe­r Åsa Regnér (S) reagerar på att unga helt öppet försvarar hedersmord på nätet. Hon meddelar att regeringen arbetar med frågan på olika sätt. Bland annat har man gett i uppdrag till Statens medieråd att förlänga en pågående kampanj mot näthat. I höst ska man även komma med en skrivelse om den framtida jämställdh­etspolitik­en, där arbetet mot hedersrela­terat våld och förtryck kommer ingå.

”Jag tycker att det är fruktansvä­rt och helt oacceptabe­lt med hot och hat på nätet som i hög utsträckni­ng drabbar kvinnor” skriver Åsa Regnér i ett mejl till GP.

 ?? Arkivbild: JULIA BACK JONSSON ?? ”En del skolor behöver nog jobba ännu mer med att lyfta de här frågorna och vi behöver även fortsätta med riktade insatser mot föräldrar och nyanlända göteborgar­e”, säger Marina Johansson (S), ordförande i Social resursnämn­d.
Arkivbild: JULIA BACK JONSSON ”En del skolor behöver nog jobba ännu mer med att lyfta de här frågorna och vi behöver även fortsätta med riktade insatser mot föräldrar och nyanlända göteborgar­e”, säger Marina Johansson (S), ordförande i Social resursnämn­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden