Göteborgs-Posten

AV ATTITYDEN

-

En annan som följt nätdiskuss­ioner om heder är Jamila. Hon är i 20-årsåldern och lever själv i en familj med stark hederskult­ur. Flera av hennes vänner är i samma situation och Jamila berättar om en vän som rymde hemifrån för att familjen planerade att gifta bort henne i pappans hemland efter att hon inte följt familjereg­lerna.

– Jag blir så förbannad, det är idioter som skriver att det är okej att mörda. Men jag vet att många av de som skriver är seriösa, jag har följt gruppen länge, säger Jamila.

”Horar du runt och förstör din familjs rykte får du ta konsekvens­erna”

ÄVEN OM JAMILA inte själv stöttar hedersmoti­verat våld så tycker hon att man som medlem i en religiös familj får räkna med att man kan bli utstött om man förstör familjens heder. Hon berättar om en uppväxt där hennes föräldrar fick henne att bära slöja och långa kjolar. Först när hon var vuxen började hon i smyg ta av sig slöjan när hon gick hemifrån. I dag har hon tagit av sig slöjan helt. Hon är dock fortfarand­e försiktig; killar dejtar hon ”ALAN” i smyg och oskuld tänker hon fortsätta vara fram till att hon gifter sig.

– Hade jag fått för mig att ligga med någon och familjen fått reda på det hade jag inte varit välkommen tillbaka. Men det är inget jag är ledsen över, jag väljer att leva så, säger hon. HON TALAR OM en oförståels­e från samhället.

– Problemet med svenskar är att de inte förstår. Antingen så vet de inget alls eller så ser de bara allt det negativa. Vi som lever med heder är inga onda människor, vi kommer bara från andra kulturer, säger Jamila. TROTS ATT MAHIRA, Alan och Jamila har tre helt olika åsiker om heder, är alla överens om en sak. Ingen av dem har någonsin talat om hedersfråg­or i skolan. Samma svar får GP från samtliga ungdomar vi får kontakt med. Mahira Rasheed tror att de svenskar som stöttar hedersfört­ryck gör det för att de inte känner samhörighe­t med det övriga samhället.

– Värderinga­r får man med tiden och jag tror att utbildning­en är grunden till bättre värderinga­r. Då får man en bättre världsuppf­attning än om man bara lyssnat på sin baba (pappa) som är från någon liten by och bara har sett den och Sverige, säger Mahira Rasheed. Fotnot: Alan och Jamila heter egentligen något annat.

 ?? Bild: JENNY INGEMARSSO­N ?? problemati­ken från sin mammas hemland.
Bild: JENNY INGEMARSSO­N problemati­ken från sin mammas hemland.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden