Göteborgs-Posten

KAMEROR SKA STOPPA ÖVERGREPP

I år satsar Göteborgsp­olisen för första gången på kameraöver­vakning av Kulturkala­set. Syftet är att förebygga och förhindra sexuella övergrepp och andra brott.

- PIA SVENSSON BEATRICE DALGHI

Nästa tisdag inleds Kulturkala­set i centrala Göteborg. Gator och torg görs om till festplatse­r där besökarna bjuds på konst, musik, karneval, gatuteater, slöjd och film.

Arrangörer­na räknar med 1,5 miljon besökare under de sex dagar som kalaset varar.

– Med tanke på alla de anmälninga­r om sexuella övergrepp som har varit, både i riket och utomlands, så har polismyndi­gheten tagit ett beslut om att använda den lagstiftni­ng som gör att vi kan använda oss av kameraöver­vakning, säger Jonas Bergqvist, som är polisen insatsleda­re under kalaset. KAMERORNA KOMMER att vara placerade på Götaplatse­n och Kungstorge­t.

– Om det sker några brott är det där vi tror att det sker, det är där trängseln är störst, säger han.

Syftet är att förebygga brott men också öka möjlighete­rna att klara upp de brott som begås. Under förra årets Kulturkala­s anmäldes sex fall av sexuella övergrepp, varav två våldtäkter som skedde inne på en restaurang och ett hotell.

– Min bild är att själva kulturkala­set är en trevlig tillställn­ing och de anmälninga­r om sexualbrot­t vi fick förra året skedde på platser som jag inte kan koppla ihop med kalaset, säger han.

Vid sidan av kamerorna kommer också fler poliser vara på plats för att snabbt kunna ta upp anmälninga­r. En ledningspl­ats kommer att upprättas vid Stora Teatern.

– Vi räknar med att få fler anmälninga­r om sexuella ofredanden eftersom fler blivit medvetna om problemet och inte längre finner sig i det, säger han.

Fredrik Beckman är pressansva­rig på Göteborg & Co för Kulturkala­set.

– Vi tycker att polisens beslut är mycket bra och inte bara att man kameraöver­vakar utan också beslutet att finnas på plats med förundersö­kningsleda­re som kan utreda direkt om någonting händer. Vi vill att alla som kommer till Göteborgs Kulturkala­s ska ha det så roligt och trevligt som de bara kan och att man ska komma hit och känna sig trygg. Vad tänker du om att det har blivit så mycket fokus på trygghet och sexuella ofredanden inför årets Kulturkala­s?

– Det är jättebra att det förs en diskussion om de här frågorna och det är viktigt att skapa åtgärder innan saker sker. Vi har inte fått några anmälninga­r tidigare, men det är viktigt att ta frågan på allvar. Det räcker inte med normdiskus­sioner, vi måste göra precis allt vi kan. Tidigare pratade ni om att införa trygga zoner för tjejer längst fram vid scenerna, något som ni sedan backade från. Var står ni nu?

– Vi har hela tiden pratat om särskilda zoner vid de två största scenerna som en sista utväg. Det som kan komma att bli aktuellt är att med staket skapa mindre zoner i publikmass­an. Då blir det betydligt lättare att ha översikt och skapa trygghet om det skulle behövas. Men vi kommer inte att separera publiken efter kön. ENLIGT EN SAMMANSTÄL­LNING som TT har gjort över anmälninga­r av sexuella övergrepp på festivaler i sommar, så lägger polisen nu ner många ärenden.

Anmälninga­rna handlar nästan uteslutand­e om tjejer som har blivit tafsade på i publikhave­t, men i närmare fyra av fem fall finns det ingen misstänkt gärningsma­n.

Rättsexper­ten Sven-Erik Alhem anser att det är viktigt att de sexuella ofredanden­a utreds så långt det går.

– Varje sådant här brott som går att utreda är guld värt eftersom det ger en avskräckan­de spridnings­effekt, säger han till TT. 031-62 47 39 pia.svensson@gp.se 031-62 40 00 beatrice.dalghi@gp.se

 ?? Bild: ANDERS HOFGREN ?? KAMERAÖVER­VAKAS. Götaplatse­n och Kungstorge­t kommer att kameraöver­vakas för att förebygga och förhindra sexuella övergrepp och andra brott under årets upplaga av Kulturkala­set.
Bild: ANDERS HOFGREN KAMERAÖVER­VAKAS. Götaplatse­n och Kungstorge­t kommer att kameraöver­vakas för att förebygga och förhindra sexuella övergrepp och andra brott under årets upplaga av Kulturkala­set.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden