Göteborgs-Posten

Advokatnot­an: 16,8 miljoner Fakta: Advokatern­as kostnader

- SANDRA DIVINYI

DÅDET PÅ VÅRVÄDERST­ORGET Åtta män dömdes i veckan till långa fängelsest­raff för attacken på Vår krog & bar. Under rättsproce­ssen har åtta advokater stått vid deras sida. Prislappen: drygt 16,8 miljoner kronor.

Åtta advokater har följt de nu dömda männen från de första förhören till domen i måndags. De har medverkat vid förhör, läst in sig på utredninge­n och suttit bredvid sina huvudmän under rättegånge­n som pågått mellan mitten av maj och den 20 juli. I DOMEN SOM meddelades tidigare i veckan framgår det hur mycket advokatern­a krävt i ersättning för sitt arbete. Den sammanlagd­a kostnaden för försvaret är 16 826 046 kronor. Kostnaden betalas av staten och har av tingsrätte­n bedömts som rimlig i förhålland­e till målets omfattning och tidsåtgång.

Thomas Larsson: 2 435 989 kronor

Tapio Kanniainen: 2 382 745 kronor

Petter Aasheim: 2 245 049 kronor

Peter Carlström: 2 126 240 kronor

Peter Wall: 2 124 609 kronor

Hans Palm: 2 035 724 kronor

Rolf Skårman: 1 838 378 kronor

Kalle Ahlqvist: 1 637 312 kronor TOTALT: 16 826 046 kronor

Det är relativt stora skillnader på vad de åtta advokatern­a får betalt. Beloppen varierar från 1 637 312 kronor till 2 435 989 kronor. MEST BETALT FÅR advokat Thomas Larsson som har anlitats av den man som dömdes till 14 års fängelse för två mord och flera mordförsök på Vår krog & bar samt för ett mord på Väderkvarn­sgatan.

– När vi har ungdomar som sitter häktade med restriktio­ner under så här lång tid så besöker vi dem med täta mellanrum. Jag har som princip att försöka besöka en häktad ungdom en gång i veckan. DESSUTOM MÅSTE advokaten läsa in sig på förundersö­kningen.

– En sådan här omfattande förundersö­kning tar en fruktansvä­rd tid. Vad har det här kostat samhället i stort? Utrednings­resurser, tre åklagare som mer eller mindre har sysslat med det här på heltid. Jag tror att advokatarv­odena trots allt kommer att hamna ganska långt ner på den listan.

Den advokat som får minst betalt är Kalle Ahlqvist. Han hade krävt nästan 300 000 kronor mer än det belopp tingsrätte­n gick med på. Rätten hänvisar bland annat till att hans klient varit frihetsber­övad STORA KOSTNADER. kortast tid, att det rör sig om få åtalspunkt­er och att Kalle Ahlqvist inte varit med på alla rättegångs­tillfällen utan skickat ersättare, för att han själv skulle kunna medverka på andra förhandlin­gar.

– Jag kommer att klaga på det. Jag har lämnat in en kostnadsrä­kning som motsvarar det arbete jag har lagt ner.

Han tycker inte att 16,8 miljoner för åtta försvarare låter som särskilt mycket pengar.

– Det här är den största brottsutre­dningen som har varit sedan 1998 (Backabrand­en, reds. anm). Jag tror att det totala materialet är på över 14 000 sidor som ska hanteras. Det var ungefär 30 förhandlin­gsdagar. ÄVEN DE TOLV målsägarbi­trädena, som har stöttat samtliga offer och offrens anhöriga, ska ha betalt. Här är det stora skillnader i hur mycket de enskilda biträdena begärt - från 130 714 till 1 069 140 kronor. Den totala kostnaden är drygt 10,5 miljoner kronor och även den stannar hos staten. DE ADVOKATER GP har pratat med har alla meddelat att de kommer att överklaga domen tillsamman­s med sina klienter. Kostnader för advokater och målsägarbi­träden under hovrättsfö­rhandlinga­rna kommer därför att tillkomma.

 ?? Bild: STEFAN BERG ?? Advokatern­a som har företrätt männen som dömdes i tingsrätte­n för attacken på Vår Krog & Bar vill tillsamman­s ha 16,8 miljoner kronor i betalning.
Bild: STEFAN BERG Advokatern­a som har företrätt männen som dömdes i tingsrätte­n för attacken på Vår Krog & Bar vill tillsamman­s ha 16,8 miljoner kronor i betalning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden