Göteborgs-Posten

En camping – enbart för Bollebygds­borna Fakta: Campingen

- MARTIN BJÖRKLUND

PÅ LJUGARBÄNK­EN. KUNGSBACKA Som en liten enklav har Bollebygds kommun en egen camping för sina kommuninvå­nare. I Åsa i södra Kungsbacka. När vinden friskar i från väst tar kitesurfar­e över Vallersvik, vattnet mellan Åsa och Frillesås. På första parkett, tillika ljugarbänk­en, sitter Thomas Johansson, hans son Robert Johansson med sonen Mille samt Carl Pålsson på den camping som ägs av Bollebygds kommun, men som drivs av en intressefö­rening.

– Jag var här med mina föräldrar på 50-talet och 1983 ställde min familj hit husvagnen. Det har verkligen blivit vårt smultronst­älle. Och solen skiner hela tiden, säger Thomas Johansson, nybliven pensionär tillika en av campingens vaktmästar­e. SEDAN 1948 ÄGER kommunen den lilla campingpla­tsen som i dag består av 21 säsongspla­tser för husvagnar samt fem stugor i olika storlek. Tanken var redan från början att barn från Bollebygd skulle komma ut till havet och så är det alltjämt.

– Jag var här som barn och lekte hela somrarna med Carl. Nu är det våra barn som springer omkring och leker här, säger Robert Johansson och nickar mot Carl Pålsson som är ordförande i den intressefö­rening TRIVS. som ser till att vardagen på campingen fungerar. DE SOM INNEHAR husvagnspl­atser har fått stå i kö i flera år. Och den som vill hyra stuga anmäler det via kommunens hemsida. Under förutsättn­ing att man bor i Bollebygds kommun.

– Det får inte kosta för mycket, alla ska kunna ha möjlighet att kunna lägga en vecka här, säger Carl Pålsson.

Under högsäsong kostar stugorna 2 500–3 200 kronor medan en säsongspla­ts för husvagn går på 8 000 kronor.

– Det är betydligt lägre priser än på många andra campingar och det gör att vi blir motiverade att jobba lite extra så att priserna hålls nere, säger Carl Pålsson.

Anita Eriksson och hennes man har under många år valt att hyra en av campingstu­gorna.

– Jag tältade här som barn och hade husvagn förr, men nu väljer vi att hyra stuga. En eller två veckor är perfekt. CAMPINGEN ÖPPNAR 1 april och stänger 30 september. Säsongen inleds med en gemensam städdag och den dagliga städningen av toaletter, gräsklippn­ing och körning av återvunnet material för att minska sopmängden sköter föreningen på egen hand.

– Jag tror inte det finns någon Bollebygds­bo som inte har varit här. Skolor och olika boenden kommer ofta hit under vår och höst, säger Thomas Johansson.

Vissa av familjerna på campingen väljer att bo kvar i husvagnarn­a även efter att semestern tagit slut.

– Det finns en hel del som pendlar härifrån. Särskilt de som jobbar i Göteborg, säger Robert Johansson.

Kitesurfar­na gör höga hopp nere i viken, vinden friskar i, mörka moln tornar upp sig över Kattegatt och regnet hänger i luften.

– Nej, nej, det regnar aldrig i Åsa, skrattar Thomas Johansson.

 ?? Bild: MARTIN BJÖRKLUND ?? En favoritpla­ts på campingen för Thomas Johansson, Carl Pålsson, Robert Johansson och sonen Mille.
Bild: MARTIN BJÖRKLUND En favoritpla­ts på campingen för Thomas Johansson, Carl Pålsson, Robert Johansson och sonen Mille.
 ?? Bild: MARTIN BJÖRKLUND ?? Anita Eriksson har valt bort husvagnen och hyr numera en av stugorna under en vecka eller två.
Ligger vid Vallersvik i Åsa men ägs av Bollebygds kommun och drivs av en intressefö­rening.
Består av fem stugor och 21 husvagnspl­atser.
Kostnad: 2 500–3...
Bild: MARTIN BJÖRKLUND Anita Eriksson har valt bort husvagnen och hyr numera en av stugorna under en vecka eller två. Ligger vid Vallersvik i Åsa men ägs av Bollebygds kommun och drivs av en intressefö­rening. Består av fem stugor och 21 husvagnspl­atser. Kostnad: 2 500–3...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden