Göteborgs-Posten

Bilbränder kan ge högre försäkring­spremier

- DANIEL KIHLSTRÖM

BROTT Härdar med bilbränder har blossat upp i landet på senare tid. Skadegörel­se som i förlängnin­gen kan leda till högre försäkring­spremier för människor som bor i de utsatta områdena.

Polisen redovisar att närmare 60 bilbränder har skett i Malmö sedan den 1 juli. Under natten till i går drabbades åtta bilar på en parkerings­plats i ett bostadsomr­åde i Vingåker. Också i Varberg, Skara och Göteborg har bilar satts i brand det senaste dygnet.

– Det går lite i vågor. Men det brukar vara fler bränder när skolorna har lov och ungdomar är ute sent på nätterna, säger Peter Adlersson, informatör vid polisen region Väst. I MALMÖ HAR dock antalet bränder gått ner över tid. 2009 skedde 628 bilbränder i polisområd­e Malmö – ifjol var siffran nere på 316, enligt statistik från polisen. Totalt har 140 bilbränder skett där i år, 56 sedan i början av juli. FLER PÅ SOMMAREN.

– Det är många bilar som har brunnit på kort tid nu. Vi vet inte varför det sker just nu. Det är ingen större social oro som vi har kunnat se förr om åren, säger Ewa-Gun Westford, presstales­person på polisen i Malmö. FÖR MÄNNISKOR SOM bor i utsatta områden finns det en risk för höjda försäkring­spremier.

– Brandskado­rna i sig har i dagsläget inte påverkat premierna. Sedan får man se om det här är trender som håller i sig, om de ökar i intensitet och om de här områdena blir ytterligar­e oroliga med olika typer av försäkring­särenden som resultat, då kan det i förlängnin­gen få utslag i försäkring­spremierna. Men det är inget som man kan se i dag att det har fått, säger Bjarne Lindén, motorskade­chef på Folksam.

Stefan Brala, specialist på motorförsä­kringar på Trygg Hansa:

– Det här är en väldigt oroväckand­e trend som drabbar oskyldiga människor i bostadsomr­ådena och där de här bränderna kan leda till högre försäkring­spremier, säger Brala.

 ?? Bild: JOHAN NILSSON ?? Natten till måndagen brändes en polisbil på Lindängen i Malmö. Även i Göteborg, Varberg och Skara har bilar satts i brand.
Bild: JOHAN NILSSON Natten till måndagen brändes en polisbil på Lindängen i Malmö. Även i Göteborg, Varberg och Skara har bilar satts i brand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden