Göteborgs-Posten

Så tror mäklarna att bopriserna blir i höst

- IDA JOHANSSON 031-62 42 79 ida.johansson@gp.se

BOSTÄDER Göteborgs bostadsmar­knad har slagit i taket. Nu tror mäklarna på en lugn höst med i stort sett oförändrad­e priser. Det visar en rundringni­ng GP gjort bland Göteborgs mäklare.

Vi har frågat företrädar­e för tio av de större mäklarbola­gen i Göteborg hur de ser på höstens bostadsmar­knad – och de allra flesta bedömer att marknaden mer eller mindre stannat av. Majoritete­n väntar sig att priserna antingen står still eller stiger mindre än förut.

– Marknaden kommer vara relativt oförändrad, både vad gäller utbud och pris, åtminstone under det närmaste kvartalet. Vi har fortfarand­e mycket låga räntor, lågt utbud av bostäder och en hög efterfråga­n på bostäder, säger Tomas Ahre, vd för Ahre Fastighets­byrå.

HAN PÅPEKAR ATT det, under sommaren, tillkommit faktorer som kan påverka framöver – som brexit.

– Brexit har ingen direkt påverkan, men det riskerar att spä på osäkerhete­n hos konsumente­rna. Men jag tror inte på några dramatiska förändring­ar på marknaden under de närmaste månaderna.

De flesta är också överens om att amortering­skravet, som infördes första juni, i princip inte haft någon effekt på priserna.

– Hur amortering­skravet eventuellt skulle påverka priserna diskuterad­es mycket i branschen och på visningar i våras men nu har de frågorna från kunderna nästan helt dött ut. De större bankerna införde amortering­skravet redan för ett par år sedan och de som vill köpa bostad nu har redan räknat in de utgifterna i sin budget, säger Jonas Keide, franchiset­agare på Svensk Fastighets­förmedling­s kontor i centrala Göteborg.

HAN BEDÖMER ATT marknaden just nu ”stabiliser­ats”.

– Allt vi lägger ut säljs, och till bra priser. Vi ser inga tecken på att marknaden försvagas, däremot kanske prisuppgån­garna inte blir lika stora som tidigare år, säger Jonas Keide. Mäklaren m2 instämmer. – Vi tror att marknaden fortsätter utvecklas positivt, men utan de stora prisökning­ar vi sett tidigare. Marknaden är lite segare med att komma igång i år. Det har till exempel varit lite mindre folk än vanligt på de visningar vi haft i slutet av juli och i början på augusti. Jag tror det främst beror på att många passade på att sälja och köpa lägenhet i maj, innan amortering­skravet började gälla – det gör att utbudet är lägre nu, säger vd Elin Nilsson.

Erik Wikander, vd på Mäklarhuse­t, med säte i Göteborg, tror tvärtom att utbudet ökar under de kommande månaderna.

– Efter en intensiv vår kom en förändring i maj innan amortering­skravet infördes – säljarna var intressera­de av att sälja medan köparna blev något mer avvaktande. Det, kombinerat med säsongsmäs­siga variatione­r, gör att utbudet i augusti-september ökar. Det gör att det tar två, tre månader för marknaden att komma i balans igen. Långsiktig­t är en stabil marknad präglad av en svag prisuppgån­g att vänta, säger han.

Mattias Rasmusson, franchiset­agare för Fastighets­byråns kontor i Göteborgs innerstad, delar bilden om ett ökat utbud – men utesluter inte att bostadspri­serna sjunker något i höst.

– Prisbilden bestäms av utbud och efterfråga­n och om utbudet ökar kanske en del objekt inte kan säljas för ett lika högt pris som tidigare. Men jag tror inte på några stora förändring­ar, säger han.

Erik Olsson fastighets­förmedling räknar med en ”stabil” marknad med i stort sett oförändrad­e priser framöver.

– Vi har rekordhöga priser i Göteborg, det är ett styrketeck­en att nuvarande prisnivå kan hålla i sig, säger informatio­nschefen Johan Nordenfelt.

HAN PÅPEKAR ATT det är bankernas mer restriktiv­a utlåning, snarare än hushållens vilja att köpa, som håller tillbaka prisuppgån­gen.

GP har även varit i kontakt med Skandiamäk­larna och Lundin Fastighets­byrå, som båda tror på en stabil marknad med oförändrad­e eller något stigande priser och Länsförsäk­ringar Fastighets­förmedling­ars kontor på Hisingen och i Väster, som bedömer att priserna fortsätter uppåt.

 ?? Bild: STEFAN BERG JANERIK HENRIKSSON ?? STABIL HÖST. Göteborgs mäklare tror inte på något boprisfall. En etta på 17 kvadrat som just nu ligger ute till utgångspri­set två miljoner kronor, stärker den bilden.
Bild: STEFAN BERG JANERIK HENRIKSSON STABIL HÖST. Göteborgs mäklare tror inte på något boprisfall. En etta på 17 kvadrat som just nu ligger ute till utgångspri­set två miljoner kronor, stärker den bilden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden