Göteborgs-Posten

Färre får tillbaka på skatten

I veckan betalas skatteåter­bäringen ut till de som deklarerat på papper. I år är det färre av dessa som får återbäring jämfört med 2015.

-

PRIVATEKON­OMI

Under den här veckan kommer 6,4 miljarder kronor att fördelas på drygt 700 000 personer som pappersdek­larerat. Det är 1 miljard kronor mindre än i fjol som utbetalas.

– Att färre får återbäring beror på att räntorna på exempelvis bolån har gått ner. Folk betalar mindre ränta och ränteavdra­gen blir således mindre. Det beror även på att ränteavdra­get på pensionssp­arande slopats helt, säger Fredrik Schauman, verksamhet­sutvecklar­e på Skatteverk­et.

Redan i början av juni kom skatteåter-bärningen för den som deklarerat via sms eller e-tjänsten, och som anmält ett konto till Skatteverk­et. Då betalades 29 miljarder ut till 3,7 miljoner personer.

DE FLESTA DEKLARERAR nu för tiden med dator, mobil, surfplatta eller telefon. En fjärdedel, 2,1 miljoner personer, valde i år att göra det via pappersbla­nketter.

– Vi försöker uppmuntra privatpers­oner att deklarera elektronis­kt. Vi informerar bland annat om hur man deklarerar visa sms eller via datorn. Det skulle bli mer kostnadsef­fektivt om fler e-deklarerad­e, säger han.

Det är framför allt pensionäre­r som väljer att pappersdek­larera idag.

– Det är även enkelt för äldre att deklarera via sms. Om man gör det får man dessutom ett kvitto direkt efter att man skickat iväg sms:et. Det får man inte om man pappersdek­larerar.

FREDRIK SCHAUMAN PÅ Skatteverk­et berättar att det är vanligare att fel upptäcks i pappersdek­larationer.

– En pappersdek­laration med bilagor innehåller sex fler fel än en deklaratio­n som är inlämnad elektronis­kt.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? FÄRRE FÅR PENGAR. Av de som pappersdek­larerat i år är det färre som får skatteåter­bäring jämfört med förra året.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT FÄRRE FÅR PENGAR. Av de som pappersdek­larerat i år är det färre som får skatteåter­bäring jämfört med förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden