Göteborgs-Posten

Smutsigast­e valrörelse­n på länge ANALYS

- BrittMarie Mattsson

Korrupt, kriminell, ohederlig. Donald Trump öser invektiven över Hillary Clinton. Men Hillary sparar inte heller på krutet. Galen, omdömeslös och farlig är några av synpunkter­na på Trump.

Det är den smutsigast­e valkampanj­en i USA:s moderna historia och Donald Trump bär skulden för det upptrappad­e, vulgära språkbruke­t. Han utdelade de verbala smockorna redan under primärvale­n mot sina republikan­ska motståndar­e. Som segrare koncentrer­ar han sig på Clinton och när känslan var att det inte kunde bli värre skrek republikan­ernas konvent spärra in henne.

DET SENASTE HALVSEKLET har debatten gällt om huruvida smutskastn­ing lönar sig. Slutsatsen är ja, trots eviga försäkring­ar om motsatsen. Även rena lögner kan ha sina poänger eftersom de kletar sig fast om de upprepas.

Att Donald Trump skulle skadas mest själv av sina plumpa och oförskämda uttalanden är det hittills ingenting som tyder på. Alla hans republikan­ska motståndar­e hamnade på defensiven och förlorade.

Presidentk­andidater brukar generellt tala sig varma för hederliga kampanjer som riktar in sig på sakinnehål­let i politiken. För att sedan släppa den moraliska förtöjning­en och kasta sig rakt in i kampanjträ­sket.

NU ÄR DET inte så att kandidaten själv behöver stå i frontlinje­n och utdela de värsta smockorna. Det överlåts med varm hand till surrogater­na som mer än gärna tar sig an uppdraget. Det är sällsynt att kandidaten själv i tv-annonser gör de grova övertrampe­n. Grupper och organisati­oner som stödjer kandidaten brukar istället stå som avsändare. Här är Donald Trump ett undantag.

Michael Dukakis uppfattas som det avskräckan­de exemplet när det gäller den helgjutna kampanjen där smutsen bannlyses. Han var demokratis­k presidentk­andidat 1988. Hans motståndar­e George Bush utnyttjade svagheten och framställd­e Dukakis som en politiker som var släpphänt mot förbrytare. Det hela illustrera­des i tv-reklamen med en roterande dörr där en dömd förbrytare släpptes ut på permission i Dukakis hemstat Massachuse­tts för att under den korta tiden utanför fängelset förgripa sig på en kvinna. Att Dukakis dessutom såg ovanligt fånig ut på en bild – där han med stålhjälm satt i en stridsvagn – fick Bushs strateger att gå i spinn. Dukakis förlorade valet och lärdomen var att aldrig låta något nedsättand­e förbli okommenter­at.

Bill Clinton var 1992 en mästare i att bemöta allt. Strategin var att ge igen inom högst tjugofyra timmar. Clinton hade en del att ta hand om men vann valet över George Bush som sökte återval.

JOHN KERRY HADE inte lärt sig läxan 2004. Han var demokrater­nas presidentk­andidat mot George W Bush och kunde inte värja sig mot en reklamkamp­anj i tv där han påstods ha ljugit om sin insats i Vietnam där han förde befäl på en patrullbåt. Veteraner hävdade att Kerry felaktigt dekorerats för att ha räddat sina kamrater som han istället skulle ha svikit.

Kerry överraskad­es av kampanjen och anklagelse­rna om lögn bet sig fast. Det visade sig senare att Kerry inte ljugit men då var det för sent. Han förlöjliga­des också för en bild där han windsurfad­e och för att han talar franska. Kerry förlorade.

I ÅR STÅR Donald Trump i en klass för sig vad gäller smädelser. Men Hillary Clinton sitter inte heller på händerna. Hon utdelar slag efter slag där Trump kallas okunnig, farlig och omdömeslös. Demokrater eldar på och får understöd av kritiska republikan­er , säkerhetso­ch utrikeskun­niga och president Barack Obama.

Hårda tag brukar löna sig . Både Donald Trump och Hillary Clinton vet vad som krävs för att döda.

I år står Donald Trump i en klass för sig vad gäller smädelser

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden