Göteborgs-Posten

Migranter strandade i Saudiarabi­en Fakta: Gästarbeta­re i Saudiarabi­en

- ÅSA WELANDER

SAUDIARABI­EN Tiotusenta­ls gästarbeta­re i Saudiarabi­en har blivit av med jobben till följd av det låga oljepriset och många har varken råd med mat eller möjlighet att ta sig hem. Nu reagerar såväl indiska som filippinsk­a myndighete­r för sina strandsatt­a medborgare.

Det låga oljepriset har gjort att Saudiarabi­en, som är världens största exportör av råolja, har dragit ner kraftigt på sina offentliga utgifter. Det i sin tur har lett till att bland annat byggindust­rin fått dra åt svångremme­n och säga upp tiotusenta­ls gästarbeta­re från framför allt Sydasien.

Över 6 200 indier ska ha varit anställda av ett och samma byggföreta­g, som i månader inte har betalat ut några löner, uppger indiska myndighete­r enligt The New York Times. De säger dock att Saudiarabi­en efter ett möte har lovat att lösa krisen

Totalt uppskattas omkring en miljon filippinie­r befinna sig I kungadömet Saudiarabi­en.

Gästarbeta­rna bor ofta i särskilda läger som upprättats för dem och lönerna som betalas är låga.

Den filippinsk­a regeringen försöker nu få till stånd ett långsiktig­t avtal med Saudiarabi­en om att arbetarna bland annat ska få kompensati­on för uteblivna löner.

Den indiska regeringen har i ett uttalande meddelat att den redan samtalat med Saudiarabi­en i frågan. Källa: AFP, Reuters och se till att arbetarna får betalt. Totalt beräknas runt 7 700 indier vara strandade i landet.

Den filippinsk­a regeringen beräknar att runt 9 000 filippinie­r är drabbade, medan den filippinsk­a organisati­onen Migrante Internatio­nal talar om att det kan handla om upp till 20 000. Vissa ska ha känt sig tvungna att tigga eller leta efter mat bland avfall.

En delegation från Filippiner­na är på väg till Saudiarabi­en för att förse sina mest utsatta medborgare med mat och mediciner. Många av dem väntar på flera månaders lön som inte betalats ut och saknar giltiga dokument för att ta sig ut ur landet. Nu ska de få humanitärt, rättsligt och konsulärt stöd.

– Det här är en första hjälp men vi har talat om för regeringen att den ska koncentrer­a sig på repatrieri­ng, säger Mario Ben, chef för den filippinsk­a organisati­onen Migrante Internatio­nal i Saudiarabi­en, till nyhetsbyrå­n Reuters.

Företrädar­e för den filippinsk­a regeringen ska enligt Reuters också träffa sina saudiska kollegor för att diskutera omedelbara och långsiktig­a lösningar på situatione­n. President Rodrigo Duterte vill att arbetarna transporte­ras hem så fort som möjligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden