Göteborgs-Posten

Protest mot australisk­a läger för asylsökand­e

- SOFIA ERIKSSON

AUSTRALIEN ”Jag vill dö, jag måste dö.” Orden är en flickas, nedskrivna i en skolbok. Tusentals läckta dokument vittnar om desperatio­n och missförhål­landen i Australien­s kritiserad­e läger för asylsökand­e på Nauru. Över hälften av rapportern­a handlar om barn.

En annan flicka sydde ihop sina läppar. Ytterligar­e en, tio år gammal, rapportera­s ha klätt av sig kläderna och erbjudit en grupp vuxna att föra in sina fingrar i hennes underliv.

Trots stort hemlighets­makeri och försök att hålla utomståend­e borta har det vid ett flertal tillfällen sipprat ut uppgifter om skräckförh­ållandena för de omkring 450 personer som befinner sig i det välbevakad­e lägret på ön Nauru. Nu har tidningen The Guardian publicerat över 2 000 läckta incidentra­pporter, skrivna av anställda mellan maj 2013 och oktober 2015.

– Det är fruktansvä­rt att så många barn, kvinnor och män utsätter sig själva för tortyrlikn­ande övergrepp för att få sina röster hörda, för att de är så desperata, säger Ami Hedenborg, pressekret­erare hos Amnesty Internatio­nal Sverige. ÖVER HÄLFTEN AV rapportern­a handlar om barn, bland annat finns uppgifter om sju fall av sexuella övergrepp, 59 om andra typer av fysiska angrepp och många fler om självskado­r eller hot om självskado­r. Den psykiska stress som orsakas av en lång vistelse i lägret tros vara orsaken till att så många flyktingar och migranter skadar sig själva.

– Att se hur barn refererar till sig själva som ett båtnummer, att se bevis på självskado­r ... Jag vill inte ens tänka på hur de här barnen har det, säger Jane Willey, som tidigare arbetat som lärare i lägret, till nyhetsbyrå­n AFP.

För Willey var en av de värsta aspekterna av jobbet att se hur barnen gradvis blev allt sämre med tiden.

– Det här är bara toppen av ett isberg, säger hon om de läckta dokumenten. DEN AUSTRALISK­A regeringen säger att uppgiftern­a ska undersökas men betonar att det handlar om obekräftad­e påståenden, och inte klarlagda fakta. Australien har länge försvarat sin hårda linje i flyktingpo­litiken, trots omfattande kritik från FN och rättighets­grupper. LÄCKTA UPPGIFTER.

”Det är fruktansvä­rt att så många barn, kvinnor och män utsätter sig själva för tortyrlikn­ande övergrepp”

Asylsökand­e som försöker ta sig till landet med båt har sedan flera år tillbaka skickats till läger på Nauru eller Papua Nya Guinea, även om de haft flyktingst­atus. Amnesty Internatio­nal uppmärksam­made nyligen förhålland­ena i lägret på Nauru, där människor sitter fast utan någonstans att ta vägen.

– Den här läckan visar precis på det som vi tidigare pekat på. Det är ett otroligt cyniskt spel som Australien ägnar sig åt. De förnekar hur illa det faktiskt är och försöker mörka det som pågår, säger Hedenborg.

 ?? Bild: PRIVATE ?? Barn på flykt protestera­r mot att de förts till ön Nauru och levnadsför­hållandena i lägret där.
Nauru är världens minsta önation, här bor färre än 10 000 människor.
Enligt de senaste officiella siffrorna, från i slutet av juni, befinner sig 442...
Bild: PRIVATE Barn på flykt protestera­r mot att de förts till ön Nauru och levnadsför­hållandena i lägret där. Nauru är världens minsta önation, här bor färre än 10 000 människor. Enligt de senaste officiella siffrorna, från i slutet av juni, befinner sig 442...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden