Göteborgs-Posten

Paret älskar sitt soldrivna naturhus

Susanne och Erik bor i Kroksjötor­p, i ett hörn av norra Kungsbacka. I deras växthus prunkar sådant som annars odlas runt Medelhavet.

- CLAS-GÖRAN SANDBLOM

De bor i ett soldrivet naturhus, integrerat med ett växthus. I Sverige finns bara en handfull liknande sådana.

I växthuset växer aprikoser, persikor, vindruvor, minikiwi, chili, fikon, taybär, paprika, gurka, squash, tomater, physalis, örter, mangold, sallad, selleri, vattenmelo­n.

– Om något år ska det växa och frodas på varenda kvadratmet­er. Då är vi självförsö­rjande på sallad, tomater, jordgubbar och gurka, säger Susanne.

– Än så länge har vi bara kommit igång i halva växthuset. Jag kan tänka mig att vi även kommer att ha passionsfr­ukt, mandel och vanlig kiwi. Vi har högt till tak och kan låta fruktträde­n växa sex meter.

Susannes drömhus skulle helst ligga vid en sjö och med skog inpå knutarna för att hon också skulle kunna plocka svamp och bär.

– Här är vackert, ett böljande landskap. Det ger härliga energier att vara här, säger hon.

– Tomten är på åtta hektar, så det finns stora möjlighete­r att även odla på friland. Där vi parkerar bilarna nu ska vi plantera fruktträd, konstatera­r Erik.

Ett halvår efter att Susanne hade köpt den då gamla igenvuxna gården, våren 2007, träffade hon Erik, doktor i energitekn­ik.

Susanne sådde ett frö om sina planer redan på första daten, under en paddeltur i Kroksjön.

– Men det tog tid innan jag engagerade mig, säger Erik. PÅ HÖSTEN BESÖKTE Susanne byggnadsnä­mnden med sina skisser och möttes av ett positivt intresse.

Senare startade den kommunala byråkratin, som fick genomföran­de av projektet att kärva. Det blev detaljsnac­k om höjder, placering, putsad fasad eller inte, brutet tak eller inte och rent allmänt om stilen på huset.

Men 2011 kunde de i alla fall flytta till den då rätt förfallna gården. De började sedan bygga det nya huset i egen regi. Erik ritade huset. Susannes pappa, brodern och en kompis byggde.

Erik och Susanne hade sina jobb att sköta vid sidan av arbetet att förverklig­a drömmen. Tufft bara det – och bara några veckor efter byggstarte­n blev Susanne gravid. MEN EFTER MÅNGA turer och mycket jobb är de nu klara och slutresult­atet är ett energihus med passivstan­dard.

Solfångare klarar deras energibeho­vet på sommaren. Huvudsakli­ga värmekälla­n övrig tid av året är en vattenmant­lad vedkamin. De klarar SUSANNE ANDERSSON sig på 7 000 kilowattim­mar, ett normalhus drar tre gånger så mycket.Väggarna är 50 centimeter tjocka, i lättbetong som lagrar värme. Duschen är snålspolan­de, värmeåterv­innande.

Taket i bostadshus­et består av 25 centimeter betong, 20 centimeter isolering och en gjuten platta. PÅ TAKTERRASS­EN FLÖDAR ljuset in, det blir som ett extra vardagsrum på sommaren.

– Vi genomförde det för att vara nöjda med livet. Men om vi hade gjort om detta, så skulle vi ha anlitat fler hantverkar­e. Att ha genomfört detta och fortfarand­e vara ihop är imponerand­e. Vi renoverade inte sönder vårt förhålland­e, som andra gjort, säger Erik.

Han beskriver sig själv som analytisk och drivande:

– Jag vill få saker gjorda men kan analysera sönder en frågeställ­ning och det blir ibland målet istället för resan. SUSANNE SÄGER DÄREMOT att hon njuter av resan och har närmare till beslut.

– Erik kunde ägna mycket tid åt att dividera med en hantverkar­e. Jag är mer intuitiv och det avgjorde ibland. Kompletter­ar ni varandra?

– Ja, och vi har aldrig stridit om detaljer. Vi har haft lätt att enas, säger Susanne.

En annan sak som är säker: Att lämna teven på standby-läge är en dödssynd.

”Om något år ska det växa och frodas på varenda kvadratmet­er”

 ?? Bild: CLAS-GÖRAN SANDBLOM ?? RENA PARADISET. Ett växthus integrerat med den egna bostaden. Susanne Andersson och Erik Axelsson har snickrat ihop sitt drömhus.
Bild: CLAS-GÖRAN SANDBLOM RENA PARADISET. Ett växthus integrerat med den egna bostaden. Susanne Andersson och Erik Axelsson har snickrat ihop sitt drömhus.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden