Göteborgs-Posten

Fuskaren som var lite för teknisk

- ERIC HILMERSSON

OS: MONTREAL 1976 Är man major i den sovjetiska ingenjörst­rupperna så är man van vid att lösa knepiga situatione­r med uppfinning­srikedom. Men, det gäller ju att inte bli påkommmen också.

Boris Onisjtjenk­o kom till OS 1976 som trefaldig världsmäst­are i modern femkamp, och en av det sovjetiska lagets viktigaste kuggar. Efter första grenen låg man på en femte plats, när det var dags för värja – Onisjtjenk­os starkaste gren.

Den Ukrainaföd­de armémannen ställdes mot britten Jim Fox och såg ut att gå mot planenlig seger när träffarna började sitta.

Men Jim Fox kände att något inte stämde. TRÄFFARNA BESTÄMS I värja av ett elektriskt system. När värjans topp trycks in bryts en strömkoppl­ing bakom handtaget, vilket leder till att en lampa tänds. Fox fick en känsla av att den där lampan tändes trots att Onisjtjenk­o inte träffade. Han krävde således att värjan skulle kontroller­as.

Onisjtjenk­o försökte först undvika att hans lilla uppfinning skulle avslöjas genom att lämna in en annan värja. Men kontrollan­terna var på hugget och krävde att han lämnade in den han fäktats med. De granskade vapnet och kom fram till att – det var ok.

Britten Fox var dock säker på sin sak, något skumt var i görningen, och krävde en tredje kontroll av värjan.

Då, till slut, såg domarna den lilla knapp som ingenjör Onisjtjenk­o hade monterat in vid handtaget, och med vilken han själv kunde bestämma när lampan som signalerar träff skulle tändas. Bland de mest uppenbara, om än sinnrika, fusken som skådats. Och som sagt, inte tillräckli­gt smart för att undvika upptäckt.

Han ska, enligt uppgift, sedan dess ha försörjt sig på att köra taxi i sin hemstad Kiev.

HAN DISKADES OMEDELBART och leddes samma natt ut ur olympiabyn av sovjetiska funktionär­er. Den högt uppsatte militären och världsmäst­aren var plötsligt en nationell skam och när han kom hem till Sovjet ställdes han öga mot öga med Leonid Bresjnev som förkunnade att Onisjtjenk­os tid i röda armén var över, att han skulle böta 5 000 rubel och att alla hans idrottslig­a meriter och priser skulle fråntas honom.

Han ska, enligt uppgift, sedan dess ha försörjt sig på att köra taxi i sin hemstad Kiev.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden