Göteborgs-Posten

OS-frälsta stjärnor är redo

- NICLAS GREEN

PÅ GÅNG. OS: GOLF Världsstjä­rnorna hittade ursäkter som zika, säkerhet, schema eller bara en ovilja att se golf som olympisk sport för att slippa åka till Rio. För två svenska sportfånar var det aldrig något att ens fundera på.

– Det här är en upplevelse för livet, säger Henrik Stenson, och får medhåll av David Lingmerth.

Stensons pappa Ingemar var en duktig handbollss­pelare i Wasaiterna på sin tid, Lingmerths farbror Göran blev en av de första svenskarna i den amerikansk­a NFL-fotbollen.

Klart OS blir extra oemotstånd­ligt när idrottsint­resset finns i blodet och idrotten varit en del av hela ens liv.

– Ett lätt beslut, det har varit med planen de sista åren att spela. Alltid en ära att få represente­ra sitt land. Att kunna ta en medalj betyder mycket för en själv och för folk där hemma, så det var självklart att komma hit, säger Henrik Stenson, som efter tre nätter i OS-byn valt att flytta ut.

– Det är ett sätt att få det att kännas som en normal vecka för min del. Jag ser det som två delar. Dels en kul upplevelse och att få ta in atmosfären. Samtidigt så är jag här för att prestera.

David Lingmerth, själv duktig ishockeysp­elare som barn, har valt att bo kvar i OS-byn under hela tävlingen. Och just att vara en del av något stort får honom att gå igång lite extra.

– Ja. Vi fick ju se Novak Djokovic spela tennis mitt inne här i parken, vilket var ganska coolt. Jag ska ta in så mycket jag kan, säger Lingmerth, som är en sportälska­re och inte gärna missar någon av NHLlaget Washington Capitals matcher. Hur stort vore det med ett OS-guld?

– Det är svårt att säga eftersom golfen är så pass ny. Just sportmässi­gt slår det väldigt högt. Det märker man ju. Vi har firat Sarah (Sjöström) och Emma (Johansson) för deras medaljer, säger Lingmerth.

– Det är inte i klass med British Open eller en major, men det är snäppet under. Det beror lite på hur du ser det, frågar du personer runt om i hela världen så vet alla vad ett OS-guld är, alla vet nog inte vad en major i golf eller Grand Slam i tennis är, säger Stenson.

– Det är som när någon drar upp ploppen i ett avlopp. Man gör ju allt för att täppa igen det, men man hittar ingen badanka att trycka dit, säger Linnea Torstenson.

Efter att ha klarat av de två ”lätta” gruppspels­matcherna mot Argentina och Sydkorea väntade en betydligt tuffare utmaning i gruppfavor­iten Ryssland, som liksom Sverige inlett med två segrar. HISTORISKT SETT HAR Sverige haft otroligt svårt mot Ryssland, som alltid varit en stormakt inom damhandbol­len och vann fyra VMguld av fem möjliga under 00-talet (2001, 2005, 2007, 2009). På 19 tidigare möten hade Sverige bara fyra segrar, och det var längesedan den senaste kom.

Men det var Sverige som under långa stunder förde matchen i Future Arena i Rio de Janeiro.

– Det såg himla bra ut och vi har

 ?? Bild: DANIEL STILLER ?? De svenska herrgolfar­na i OS, Henrik Stenson och David Lingmerth, har försökt se mycket idrott. Men nu ska de själva spela.
Bild: DANIEL STILLER De svenska herrgolfar­na i OS, Henrik Stenson och David Lingmerth, har försökt se mycket idrott. Men nu ska de själva spela.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden