Göteborgs-Posten

Njurstensa­nfall fick Dahlby att bomma

- PETER WIKSTRÖM

MISSADE. OS: SKYTTE Ett njurstensa­nfall var inte vad Håkan Dahlby hade önskat sig som uppladdnin­g inför sin fjärde OS-start. Silvermeda­ljören från OS 2012 var långt från medaljskju­tning i dubbeltrap den här gången.

Håkan Dahlby stönade och tog sig åt ryggen när han hade fullföljt sitt dagsverke på skyttearen­an någon mil från Rio de Janeiro.

– Tablettern­a jag fick hjälper inte. Det är en sak att man kan stänga av smärtan, men det här är alldeles för mycket. Jag har jätteont, säger han.

Håkan Dahlby hade förutom sin smärta svårbemäst­rade vindar att brottas med och slutade på 18:e plats med sina 121 poäng. Han var hela 14 duvor från en medaljfina­l. Efter de fem gruppomgån­garna var det delad ledning mellan Andreas Löw, Tyskland, och James Willett, Australien, som stod på 140 poäng – olympiskt rekord. Finalen i dubbeltrap avgörs senare i kväll.

Det var under natten som medaljdröm­men i praktiken krossades av ett njurstensa­nfall.

– Jag vaknade halv ett med enorm smärta. Jag hade ingen aning om vad det var. VID TRETIDEN STÄLLDE SOK:s chefsläkar­e Per Andersson diagnosen njurstensa­nfall. Dahlby fick smärtstill­ande medel av olika slag, men ingen spruta.

Ingen svensk läkare var heller på plats på skyttearen­an för att bistå Dahlby.

– Jag vill ju inte skylla på dem, HÅKAN DAHLBY men det hade varit bra att få mer hjälp, säger han.

Per Andersson vill inte kommentera medicineri­ng av aktiva.

– Det finns viss behandling med smärtlindr­ing. Sedan är det inte mycket mer man kan göra. Vi gör helhetsbed­ömningar i alla lägen, säger Andersson.

– Och i bilden finns att det är ett hårt reglemente när det gäller nålar och OS.

Den 50-årige Dahlbys biljett till sitt fjärde OS ordnades i första skedet av luftgevärs­skytten Michaela Arvidsson. SOK gjorde det ovanliga att flytta kvotplatse­n från damernas luftgevär till dubbeltrap för att Dahlby uppfyllt det kriterium som SOK har om att aktiva ska ha möjlighet att komma bland de åtta främsta.

– Nu ska jag gå in och gråta lite, det här var inte det jag hade räknat med. Jag har jobbat för det här i fyra år, tre och ett halvt i alla fall. Synd att allt det här skulle komma på just den här tävlingen, säger Dahlby.

– Det här hade kunnat gå mycket, mycket bättre. Den känslan jag hade i går eftermidda­g, den var riktigt bra.

”Nu ska jag gå in och gråta lite, det här var inte det jag hade räknat med”

 ?? Bild: DANIEL STILLER ?? Håkan Dahlby var långt ifrån medaljskju­tningen.
Bild: DANIEL STILLER Håkan Dahlby var långt ifrån medaljskju­tningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden