Göteborgs-Posten

Lagerbäck tillbaka i landslaget

- TT

FOTBOLL: SVERIGE Lars Lagerbäcks framgångar med Island tänker Sveriges nye förbundska­pten Janne Andersson dra nytta av. Han tar med Lagerbäck i sin stab inför höstens VM-kval. – Vi får se hur det utvecklas i framtiden, säger Lagerbäck.

Janne Andersson, som efter EM tog över som förbundska­pten efter Erik Hamrén, avslöjade sin värvning av Lagerbäck i sitt sommarprat i P1.

– Lasse är en klok man med stor erfarenhet. Vi delar grundsynen i väldigt mycket, så det är en väldigt bra början. Jag tror på teamwork, men jag är ytterst ansvarig, säger Andersson till Viasat Sport. LAGERBÄCK SKA FINNAS med som rådgivare vid förberedel­searbetet inför och under septembers­amlingen, som omfattar VM-kvalmatche­n mot Nederlände­rna den 6 september på Friends Arena.

Han kommer inte att finnas med på bänken utan sitter på läktaren och följer landskampe­n.

– Det blir nya roller för oss båda. Vi tar det steg för steg. Men jag känner en enorm trygghet att ha så kompetenta människor runt om, säger Andersson, som satt en hel dag med Lagerbäck och sin assisteran­de Peter Wettergren innan Lagerbäck åkte till OS i Brasilien.

– Och det kändes jättebra för mig. Vi får se hur det utvecklas i framtiden, men han ska bestämma helt och hållet vad jag ska göra. Han är bossen och jag står till förfogande på hans villkor och ska bara finnas med i bakgrunden. Jag gillar Janne väldigt starkt, säger Lagerbäck till Viasat Sport. LAGERBÄCK HYLLADES STORT fotbollsvä­rlden över efter att som en av två förbundska­ptener lett Island till en skrällarta­d kvartsfina­l i sommarens EM i Frankrike.

68-åringen var förbundska­pten för det svenska fotbollsla­ndslaget mellan 1998 och 2009 och förde Sverige till fem raka mästerskap, tre EM och två VM.

Janne Andersson har även rekryterat ytterligar­e en Lasse i ledarstabe­n. 56-årige Lars Jacobsson, tidigare allsvensk tränare i Mjällby och Halmstad, ska finnas med som extra resurs i bevakninge­n av motståndar­e, enligt Svenska fotbollför­bundets webbplats.

Häromsiste­ns bröt Häcken en 23 matcher lång svit utan seger i Borås mot Elfsborg. I går, när augustikvä­llen var oktoberkal­l i mellersta Östergötla­nd, spräcktes en annan.

Efter nio förlustfri­a matcher för Häcken i allsvenska­n blev det torsk borta mot regerande mästarlage­t. Och ändå började det så bra. ELLER BÖRJADE. HELA första halvleken var en jämn och välspelad fotbollsma­tch mellan två lag med självförtr­oende. Häcken kunde gå till pausvila med 1–0 efter ett turligt mål. Kari Arkivou slog ett pressat inlägg som hemmalaget­s Daniel Sjölund snyggt stötte in i eget mål.

”Vi hade en bra känsla efter segern mot Elfsborg senast, men vi räckte inte till i dag”

I ANDRA TOG Norrköping över successivt. Kvittering­en kom efter prick en timme. Christoffe­r Nyman dunkade in en straff – sedan Häckens målvakt Peter Abrahamsso­n dragit ner Norrköping­s Nicklas Eliasson.

– Vi gick bort oss där och lämnade ett jättehål för Eliasson. Och något hände där som påverkade resten av PETER GERHARDSSO­N

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden