Göteborgs-Posten

Zetterberg blir kapten Fakta: Sveriges trupp till World Cup

- DAVID HJORTER

LEDARE. ISHOCKEY Henrik Zetterberg blir Tre Kronors lagkapten i World Cup. Ett ärofullt uppdrag han ser framåt emot med stolthet. – Det är någonting man alltid kommer att minnas, säger 35-åringen.

I vinter-OS i Sotji, Ryssland, för två och ett halvt år sedan tvingades lagkaptene­n Henrik Zetterberg avsluta turneringe­n redan efter en gruppspels­match på grund av en ryggskada. I september gör Detroit Red Wings-centern comeback i Tre Kronor. Och även nu som lagkapten. Det bekräftar han för TT på en presskonfe­rens i Stockholm på onsdagen.

– Det är så klart otroligt ärofullt att få ha det uppdraget, speciellt när vi är så många ledare och kaptener i klubblagen, säger Zetterberg som också är lagkapten i Detroit.

Förbundska­pten Rikard Grönborg varken dementerar eller bekräftar att Zetterberg utsetts till lagkapten.

– Vi har inte bestämt oss, Zetterberg är en av de som vi pratat om, säger han till TT. VID OS I Sotji, där Tre Kronor tog silver efter finalförlu­st mot Kanada (0–3), var Niklas Kronwall och Gabriel Landeskog assisteran­de kaptener (Kronwall lagkapten efter ”Zätas” skada). Ingen av dem har fått veta om de blir assisteran­de lagkaptene­r även nu.

– Det är upp till coacherna att bestämma, säger Landeskog som är

Målvakter: Henrik Lundqvist, NY Rangers, Jacob Markström, Vancouver, Robin Lehner, Buffalo.

Backar: Oliver Ekman Larsson, Arizona, Victor Hedman, Tampa Bay, Anton Strålman, do, Niklas Hjalmarsso­n, Chicago, Erik Karlsson, Ottawa, Niklas Kronwall, Detroit, Mattias Ekholm, Nashville.

Forwards: Nicklas Bäckström, Washington, Filip Forsberg, Nashville, Gabriel Landeskog, Colorado, Carl Söderberg, do, Daniel Sedin, Vancouver, Henrik Sedin, do, Loui Eriksson, do, Alexander Steen, St Louis, Henrik Zetterberg, Detroit, Carl Hagelin, Pittsburgh, Patric Hörnqvist, do, Marcus Krüger, Chicago, Jakob Silfverber­g, Anaheim. tveksam till om han själv vill bära A:et på bröstet igen.

– Nää, ska jag vara helt ärlig så tycker jag att det finns så många ledare i det här laget som kan leda, vare sig man har en bokstav på bröstet eller inte. ASSISTERAN­DE NIKLAS KRONWALL uppgradera­des till lagkapten när Henrik Zetterberg fick avbryta OSturnerin­gen i Sotji. Han vet inte om han får någon bokstav på bröstet i World Cup.

– Oavsett om folk har bokstäver på bröstet eller inte i sina klubblag tror jag inte det spelar så stor roll. För i slutändan är alla sin egen ledare och vi måste dra skutan tillsamman­s.

 ?? Bild: JOEL MARKLUND ?? Henrik Zetterberg blir lagkapten för Tre Kronor i World Cup.
Bild: JOEL MARKLUND Henrik Zetterberg blir lagkapten för Tre Kronor i World Cup.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden