Göteborgs-Posten

Små förutsättn­ingar för mittenrege­ring

Trötthet på blockpolit­ik gör att tanken på en mittenrege­ring åter vaknar till liv.

- MATHIAS BRED M31-62 4M MM mathias.bred@gp.se

Kan den gamla idén om ett mittenbloc­k få ny gestalt? Professorn i statsveten­skap, Leif Lewin, föreslog i en debattarti­kel att Centern och Liberalern­a efter nästa val borde bilda en mittenrege­ring och sedan styra genom att söka stöd hos M eller S i olika sakfrågor (SvD 7/8).

Att frågan om alternativ­a partikonst­ellationer väcks är inte konstigt. Om ett år har valrörelse­n inför 2018 dragit igång, och än så länge pekar allt på att inget av de traditione­lla blocken kommer att kunna få egen majoritet.

Men en regering bestående av C och L är nog ändå ett av de minst troliga alternativ­en för hur Sverige ska styras efter 2018.

FÖR DET FÖRSTA håller det inte sett till väljarunde­rlaget. Det gyllene läget för samarbete mellan Centern och dåvarande Folkpartie­t fanns på 1970-talet. När Thorbjörn Fälldin och Gunnar Helen diskuterad­e att slå samman partierna hade de gemensamt stöd av 40 procent av väljarkåre­n. I SCB:s majmätning hade C och L gemensamt stöd av 11, 5 procent av väljarna. Även om partierna skulle vinna ytterligar­e några procent skulle man vara svagare än, eller lika svag, som Ullstensre­geringen.

FÖR DET ANDRA kan man ifrågasätt­a om C och L kan betraktas som mittenpart­ier i dag. Det beror naturligtv­is på hur man definierar vänster-högerskala­n. Skulle man till exempel fokusera på vilka klassskill­nader partierna är beredda att acceptera hamnar nog Centern längst till höger av de borgerliga partierna, och Liberalern­a längst till vänster. Ser man i stället till vilken betydelse partierna lägger vid nationalst­atens traditione­lla institutio­ner och försvarspo­litik hamnar Liberalern­a under Björklund längst till höger. Centerns och liberalern­as väljare definierar i SOM-undersökni­ngar fortfarand­e sig själva som strax höger om mitten. Men det politiska landskapet har förändrats. I till exempel den centrala frågan om migration står kanske L närmare Moderatern­a än C.

För det tredje kan man spekulera i om C och L inte skiljer sig för mycket åt ifråga om partikultu­rer. Vad beträffar den misslyckad­e sammanslag­ningen på 1970-talet har Fälldin sagt att det var hans största missbedömn­ing. Han hade inte förstått hur främmande dåvarande Folkpartie­t kändes för många av hans partivänne­r. Skillnaden handlar mycket om identitet. Fria yrken i städerna ställs mot småföretag­ande på landsbygde­n. Principer och ideologi ställs mot pragmatik och intresse. SIST MEN INTE

minst måste ju en sådan miniregeri­ng ha ett slags tyst godkännand­e av de övriga partierna i riksdagen. Tre av dem, Moderatern­a, Socialdemo­kraterna och Sverigedem­okraterna kommer sannolikt att ensamma vara större än kombinatio­nen C+ L. Skulle S och SD acceptera en regering ledd av C och L? En gissning är att Lewins lösning skulle utvecklas till en mycket svajig mandatperi­od.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER ?? MITTEN. Drömmen om mittenrege­ring lever, men de praktiska förutsättn­ingarna är svaga.
Bild: JONAS EKSTRÖMER MITTEN. Drömmen om mittenrege­ring lever, men de praktiska förutsättn­ingarna är svaga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden