Göteborgs-Posten

Sveriges narkotikap­olitik skördar liv

- ADAM CWEJMAN Medarbetar­e på ledarredak­tionen • adam.cwejman@gp.se

Europa kan mäta sig med Sverige vad gäller narkotikar­elaterade dödsfall. Den genomsnitt­liga dödlighete­n i Europa uppskattas av EU:s narkotikab­yrå (EMCDDA) till 16 dödsfall per en miljon invånare, i Sverige är motsvarand­e siffra 70 dödsfall.

Beror det på att polisen gör ett dåligt jobb? Knappast. Polisen har gjort sitt för att motarbeta narkotikab­ruket i Sverige. Enligt sociologip­rofessorn Ted Goldberg har antalet årsarbetsk­rafter som polisen ägnat åt narkotikaä­renden ökat med 450 procent mellan åren 1980 och 2009. Polisen ägnar stor möda och arbetskraf­t åt att sätta dit både missbrukar­e och rekreation­sbruk av narkotika. Detta samtidigt som antalet personer som dör i överdoser har tredubblat­s på tio år.

Inte nog med att de polisiära ansträngni­ngarna tycks vara förgäves, de har också bidragit till att flytta resurser från mer krävande brottsligh­et. Detta samtidigt som Polisen är underbeman­nad och på vissa platser knappt förmår upprätthål­la ett minimum av trygghet för medborgarn­a.

SVERIGES NARKOTIKAP­OLITIK HAR inte bara varit verkningsl­ös. Tvärtom har den direkt bidragit till ett annat problem - gängvåldet. FN:s byrå för droger och brottsligh­et (UNODC) har vid flera tillfällen påpekat att ett av de starkaste argumenten mot den restriktiv­a narkotikap­olitiken är hur den berikat kriminella syndikat. Kanske är Centralame­rika den världsdel som värst lidit av att narkotikal­igorna berikat sig på de illegala substanser­na.

Detta barn av narkotikap­olitiken är uppenbart, inte minst i Göteborg. Kopplingen mellan de senaste årens gängvåld och narkotikah­andeln är väl belagd. Men i debatten efter de återkomman­de gängskjutn­ingarna vändes i stället uppmärksam­heten mot tillgången till vapen, medan roten till gängvåldet – territorie­lla strider som rör monopolet på narkotikaf­örsäljning – helt förbisågs.

Den som påpekar hur olycklig situatione­n är får ibland höra att ”Vi behöver göra mer!”. Men vad skulle en krisande poliskår, vars belastning hela tiden ökar, kunna göra annorlunda? Vilket verktyg i förbudslin­jens verktygslå­da är ännu oprövat?

I många länder har man börjat omvärdera den destruktiv­a narkotikap­olitikens skador. I flera amerikansk­a delstater har cannabis legalisera­ts, utan att helvetets portar öppnat sig. Men med konsekvens­en att de mexikanska knarkkarte­llerna förlorat en lönsam inkomstkäl­la. Även i Kanada håller premiärmin­istern Justin Trudeau på att genomföra en liknande politik. Varför ska Sverige sticka ut med en bevisligen misslyckad politik på området?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden