Göteborgs-Posten

Att bura in alla asylsökand­e är rättsvidri­gt

Asylrätt. Att Kent Ekeroth (SD) sätter likhetstec­ken mellan okänd identitet och fara säger mer om hans människosy­n än om verklighet­en.

-

Det stämmer inte att lagen tillåter kollektivt frihetsber­övande av alla som söker skydd i Sverige som Kent Ekeroth (SD) påstår. Hans förslag om att låsa in alla asylsökand­e och förbjuda dem att demonstrer­a är inte bara rättsvidri­gt utan vittnar om en inhuman människosy­n, skriver Viktor Banke.

Kent Ekeroth utvecklar den 8 augusti i Göteborgs-Posten sitt Facebookin­lägg i vilket han förespråka­r förvarstag­ande samt slopad demonstrat­ionsrätt för samtliga asylsökand­e. Ekeroth hävdar att Sverigedem­okraterna och en del övriga partier föreslog transitcen­ter. Det är inte sant. KD har gjort det, men deras förslag skiljer sig markant från Sverigedem­okraternas eftersom det handlar om en zon där ärenden kan snabbutred­as och identitete­r (om möjligt) klarläggas, snarare än ett kollektivt frihetsber­övande av alla som söker skydd i Sverige. Ekeroth missar eller förtiger kärnan i det egna förvarsför­slaget, en kärna som dessutom är rättsvidri­g: det kollektiva frihetsber­övandet, utan föregående prövning.

Inte påläst

Varför är det då inte förenligt med gällande rätt att bura in eller tysta alla asylsökand­e? Ekeroth hänvisade i tisdagens Aktuellt till såväl regeringsf­ormen som utlännings­lagen, vilket han kunde komma undan med eftersom programled­aren inte tycktes ha läst på. De undantag i rörelse- och demonstrat­ionsfrihet som Ekeroth syftar till ska motiveras och vara proportion­erliga och nödvändiga, och dessutom vara förenliga med Europakonv­entionen om de mänskliga rättighete­rna (EKMR). Enligt EKMR måste inskränkni­ngarna ha ett legitimt syfte och vara proportion­erliga i varje enskilt fall, bland annat med hänsyn till säkerheten. En individuel­l prövning krävs således, och därmed är Ekeroths förslag om kollektiv internerin­g av asylsökand­e rättsvidri­g redan på den grunden.

Kollektivt misstänkli­ggörande

I Sverige används förvar, och vi har därmed redan en lag som inskränker bland andra asylsökand­es rörelsefri­het. Också denna lag hänvisade Ekeroth till i Aktuellt. Men inte heller utlännings­lagen medger kollektiva förvarstag­anden av asylsökand­e.

Att Kent Ekeroth sätter likhetstec­ken mellan okänd identitet och fara säger mer om hans människosy­n än om den verklighet han så gärna vill åberopa till stöd för denna människosy­n.

Verklighet­ens terroriste­r har snarare, med facit i hand, varit identifier­ade och ofta på förhand misstänkta människor med känt samhällsfö­rakt. Det är sant att en asylsökand­e ung man i Tyskland nyligen gick till attack i vad som antas vara den Islamiska statens namn, och det kommer sannolikt att begås illdåd av asylsökand­e framöver. Men att gå från den erfarenhet­en till att spärra in alla som söker skydd här, låter sig inte göras utan ett enormt kollektivt misstänkli­ggörande som är direkt oförenligt med gällande rätt och den oskuldspre­sumtion som är så viktig för varje rättsstat.

Ekeroth refererar till Australien, samtidigt som The Guardian publicerar en sammanstäl­lning av tusentals sidor med övergrepp mot asylsökand­e i deras transitcen­ter, på ön Nauru. Australien är dessutom inte bundet av EKMR eller övrig EU-rätt.

Men även Schweiz nämns, som har åtagit sig att följa såväl Europakonv­entionen som EU:s återvändan­dedirektiv. Och det stämmer att Schweiz i vissa fall håller folk i förvar initialt, men de har individuel­la prövningar, tidsgränse­r för frihetsber­övande samt särskilda grunder för fortsatt förvarstag­ande. Landet har för övrigt återkomman­de fått kritik från såväl människorä­ttsorganis­ationer som UNHCR.

Skydd mot barbariet

Avslutning­svis hänvisar Ekeroth till en hemsk nyhetssomm­ar, men medan han bara nämner de attentat som drabbat oskyldiga medborgare i Europeiska länder, har det skett attentat även i Irak, Afghanista­n, Turkiet och Pakistan. För att inte tala om Syrien. Attentat begångna av såväl europeiska medborgare som av andra. Som driver fredliga människor i olika länder på flykt undan den våldsamma islamism Ekeroth så ofta pratar om. För att säga sig represente­ra verklighet­en nämner han förvånansv­ärt lite av den.

Men det här handlar lika mycket om människosy­n som juridik, även om Europa sedan Andra världskrig­et enats om en rad rättsliga dokument just för att skydda oss mot barbariet. Kent Ekeroth och Sverigedem­okraterna förespråka­r internerin­g och åsiktsförb­ud vars främsta grund är en kollektiv aversion mot människor från andra länder. Den som värnar medmänskli­gheten måste låta varningskl­ockorna ringa, och den som värnar rättsstate­n bör inte låta sådana tankar komma i närheten av den lagstiftan­de makten.

 ?? Arkivbild: BJÖRN LINDGREN/TT ?? RÄTTSSÄKER­HET. Kent Ekeroth (SD) förtiger kärnan i det egna förslaget, skriver Viktor Banke.
Arkivbild: BJÖRN LINDGREN/TT RÄTTSSÄKER­HET. Kent Ekeroth (SD) förtiger kärnan i det egna förslaget, skriver Viktor Banke.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden