Göteborgs-Posten

Ostindiefa­raren Götheborg får inte gå oss ur händerna

- Soraya Tohidi volontär ombord på Ostindiefa­raren Götheborg

Det är viktigt för staden Göteborg och Sverige att hålla liv i Ostindiefa­raren Götheborg. Hon är en stark symbol, varumärke och turistmagn­et som snart står utan finansieri­ng, skriver Soraya Tohidi. Just nu letar stiftelsen som driver henne nya finansiäre­r. Ett arbete som måste vara i hamn i höst för att det ska bli en fortsättni­ng. Vi måste förstå är att Ostindiefa­raren Götheborg är världsunik. Jag har personlige­n mött folk från när och fjärran som har rest för att segla och arbeta ideellt ombord. Hon är en folkmagnet och skeppet passar perfekt för guidningar, konferense­r, middagar med mera när hon ligger hemma i Göteborg eller är på besök i olika hamnar.

Framförall­t är hon en symbol då hon seglar. Hon är världens största seglande oceanklass­ade träfartyg. Anknytning­en till fjärran länder och Kina är självklar då den historiska rutten på 1700-talet gick runt Afrikas kust till Kina.

Visa upp sig

Därför är det ett perfekt sätt för Sverige att visa upp sig ute i världen. Sverige som land och de företag som är involverad­e i skeppet får ta del av den dragningsk­raft ett så unikt och vackert skepp utövar på människor från hela världen.

Tyvärr är det långt ifrån alla i Sverige som ens vet att ett skepp som Götheborg existerar i dag, något som måste ändras. Det är inte det att hon inte fascinerar och drar till sig människor. Men folk måste få veta att hon finns till att börja med. Själv trodde jag inte mina ögon första gången jag råkade få syn på skeppet och det är många som har berättat för mig om liknade reaktioner.

Dessutom är skeppet sedan förra året ambassadör för Non- Violence Foundation. Något som går bra ihop med det Svenska Ostindiska kompaniets historia, att på direkt rekommenda­tion från kungen själv upprätta fredliga relationer med Kina. Det svenska kompaniet var ett av de få som under hela dess historia var fredligt och Sverige fick därför gott rykte i Kina.

Allt detta är något vi kan vara och bör vara stolta över. Det är även en perfekt symbol att ställa sig bakom för i princip vilket företag som helst som vill visa sig både på den inhemska och den internatio­nella marknaden.

Världsunik­t skepp

Ostindiefa­raren Götheborg är ett världsunik­t skepp. Hon finns här i Göteborg och vi är många som är engagerade i att segla och underhålla henne. Företagen, Sverige och Göteborgs stad; låt inte denna fantastisk­a och unika symbol gå er ur händerna!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden