Göteborgs-Posten

Byt ut ”heder” mot ”hämnd”

- Syster Svea

Jag anser att vidriga våldsyttri­ngar ska benämnas ”hämndvåld” och ”hämndmord” och absolut inte sammankopp­las med ordet heder. Heder är ett gammalt vackert svenskt ord som väldigt länge har förknippas med något ärofullt, och som ska uppskattas som något positivt av gemene man och samhället.

Under de senaste decenniern­a har betydelsen av ordet ”heder” smygändrat­s mitt framför näsan på oss svenskar. Detta symboliser­ar allt som oftast ett lagvidrigt beteende som har krupit in över våra gränser, och bygger på så kallade religiösa och kulturella traditione­r som inte hör hemma här. Detta ska vi inte acceptera.

Sverige är ett modernt samhälle som hävdar den enskilde individens rättighete­r och skyldighet­er samt att alla ska följa de lagar som gäller här.

De som utsätts för dessa bestialisk­a kränkninga­r är oftast vanliga kvinnor som förnedras och trampas på av män i sin närmaste omgivning.

Manliga släktingar som inte kan tolerera att hon vill gå sin egen väg, följa sin egen vilja och sina känslor. Detta har ingenting med HEDER att göra – det är ren och skär hämnd. Från män som vill hävda och kräva sin makt över kvinnor. Vi i Sverige får aldrig tolerera att män behandlar dessa kvinnor på ett så respektlös­t och omoraliskt sätt!

 ?? Arkivbild: FREDRIK PERSSON / TT ?? De bestialisk­a brott som de här kvinnorna utsätts för har ingenting med heder att göra, det är hämnd, skriver Syster Svea.
Arkivbild: FREDRIK PERSSON / TT De bestialisk­a brott som de här kvinnorna utsätts för har ingenting med heder att göra, det är hämnd, skriver Syster Svea.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden